Make your own free website on Tripod.com

Kolmas Mooseksen Kirja

 

UHRILAKI

 

1. luku

 

Polttouhrilaki

 

1. Herra kutsui Moosesta ja puhui hänelle ilmestysmajasta:

2. "Puhu israelilaisille ja sano heille: Kun joku teistä tuo uhrin Herralle, tuokaa uhrinne karjasta, joko naudoista tai lampaista.

3. Jos uhrin tuojan polttouhri on naudoista, hänen on tuotava virheetön urospuoli. Tuokoon hän sen ilmestysmajan ovelle, että Herra olisi hänelle suosiollinen,

4. ja laskekoon kätensä polttouhrin pään päälle, että se hyväksyttäisiin sovitukseksi hänelle.

5. Hänen tulee teurastaa nuori härkä Herran edessä, ja papit, Aaronin pojat, tuokoot veren ja pirskottakoot sen ympäri alttaria, joka on ilmestysmajan ovella.

6. Sitten uhrin tuojan tulee nylkeä polttouhri ja leikata se kappaleiksi.

7. Pappi Aaronin pojat tehkööt tulen alttarille, latokoot halkoja tuleen

8. ja järjestäkööt kappaleet sekä pään ja ihran alttarilla palavien halkojen päälle.

9. Hänen tulee pestä sisälmykset ja jalat vedessä, ja pappi polttakoon kaiken alttarilla. Se on tuliuhri, miellyttävästi tuoksuva uhri Herralle.

10. Jos uhrin tuojan polttouhri on pikkukarjasta, lampaista tai vuohista, hänen on tuotava uhriksi virheetön uros.

11. Hänen on teurastettava se alttarin pohjoissivulla, Herran edessä, ja papit, Aaronin pojat, pirskottakoot sen veren ympäri alttaria.

12. Sitten hänen tulee leikellä se määräkappaleiksi, ja pappi asettakoon kappaleet sekä pään ja ihran halkojen päälle, jotka ovat tulessa alttarilla.

13. Hänen tulee pestä sisälmykset ja jalat vedessä, ja pappi tuokoon ne kaikki ja polttakoon alttarilla. Se on polttouhri, miellyttävästi tuoksuva tuliuhri Herralle.

14. Jos hänen polttouhriksi Herralle tuomansa uhri on linnuista, hänen on tuotava uhrinaan metsäkyyhkysiä tai kyyhkysenpoikia.

15. Papin on tuotava se alttarille, väännettävä siltä niskat poikki ja poltettava se alttarilla. Sen veri tulee pusertaa alttarin seinään.

16. Papin on sitten otettava sen kupu rapoineen ja heitettävä se alttarin itäpuolelle tuhkaläjään.

17. Sitten hänen on repäistävä se auki siipien kohdalta, niitä kuitenkaan irrottamatta, ja poltettava se alttarilla palavien halkojen päällä. Se on polttouhri, miellyttävästi tuoksuva tuliuhri Herralle."

 

2. luku

 

Ruokauhrilaki

 

1. "Kun joku tuo Herralle ruokauhrin, hänen uhrinaan olkoon hienoja jauhoja. Hänen tulee valuttaa siihen öljyä ja panna sen päälle suitsuketta.

2. Hänen on vietävä se papeille, Aaronin pojille, ja pappi ottakoon täyden kourallisen ruokauhrijauhoja ja ruokauhriöljyä sekä kaiken suitsukkeen ja polttakoon ruokauhrin muisto-osan alttarilla miellyttävästi tuoksuvaksi tuliuhriksi Herralle.

3. Ruokauhrista jäljelle jäänyt osa kuuluu Aaronille ja hänen pojilleen. Se on pyhistä pyhintä Herran tuliuhria.

4. Kun tuot uunissa paistetun ruokauhrin, tuo hienoista jauhoista öljyyn leivottuja[1] happamattomia leipiä tai öljyllä voideltuja happamattomia ohukaisia.

5. Jos uhrisi on leivinlevyllä paistettu ruokauhri, sen tulee olla hienoista jauhoista öljyyn leivottu[2] ja happamaton.

6. Paloittele se palasiksi ja valuta sen päälle öljyä. Se on ruokauhri.

7. Jos uhrisi on pannussa paistettu ruokauhri, tee se hienoista jauhoista ja öljystä

8. ja vie näistä valmistettu ruokauhri Herralle. Se tulee viedä papille, joka vie sen alttarille.

9. Papin on erotettava ruokauhrista muisto-osa ja poltettava se alttarilla miellyttävästi tuoksuvaksi tuliuhriksi Herralle.

10. Ruokauhrista jäljelle jäänyt osa kuuluu Aaronille ja hänen pojilleen. Se on pyhistä pyhintä Herran tuliuhria.

11. Mitään ruokauhria, jonka tuotte Herralle, ei saa valmistaa hapanneesta taikinasta, sillä te ette saa polttaa mitään hapanta tai hunajaa tuliuhrina Herralle.

12. Te saatte tuoda niitä uhriksi Herralle ensisadosta, mutta niitä ei saa tuoda alttarille miellyttäväksi tuoksuksi.

13. Suolaa jokainen ruokauhrisi äläkä anna Jumalasi liitonsuolan puuttua ruokauhristasi. Jokaisen uhrilahjasi lisäksi sinun on uhrattava suolaa.

14. Jos tuot ruokauhrin Herralle ensisadosta, tuo tulessa paahdettuja tähkäpäitä tai survottuja jyviä tuleentumattomasta viljasta ensisatosi ruokauhrina.

15. Valuta sen päälle öljyä ja pane sen päälle suitsuketta. Se on ruokauhri.

16. Pappi polttakoon survottujen jyvien ja öljyn muisto-osan sekä kaiken suitsukkeen tuliuhriksi Herralle."

 

3. luku

 

Yhteysuhrilaki

 

1. "Jos uhrin tuojan lahja on yhteysuhri nautakarjasta, härkä tai lehmä, hänen on tuotava se virheettömänä Herran eteen.

2. Hänen tulee laskea kätensä uhrinsa pään päälle ja teurastaa eläin ilmestysmajan ovella, ja papit, Aaronin pojat,  pirskottakoot veren ympäri alttaria.

3. Hänen on tuotava yhteysuhrista tuliuhriksi Herralle sisälmyksiä peittävä rasva, kaikki sisälmysten rasva,

4. molemmat munuaiset sekä niiden päällä lantiolihaksissa oleva rasva ja maksanlisäke, joka on irrotettava munuaisten vierestä.

5. Aaronin poikien on poltettava nämä miellyttävästi tuoksuvaksi tuliuhriksi Herralle alttarilla palavien halkojen päällä yhdessä polttouhrin kanssa.

6. Jos uhrin tuojan lahja Herralle on yhteysuhri pikkukarjasta, uros tai naaras, hänen on tuotava se virheettömänä.

7. Jos hän tuo uhrinaan lampaan, hänen on tuotava se Herran eteen,

8. laskettava kätensä uhrinsa pään päälle ja teurastettava eläin ilmestysmajan ovella. Aaronin pojat pirskottakoot sen veren ympäri alttaria.

9. Uhraajan on tuotava yhteysuhrista Herralle tuliuhrina sen rasva, koko rasvahäntä, joka on irrotettava häntänikamista, sisälmyksiä peittävä rasva, kaikki sisälmysten rasva,

10. molemmat munuaiset sekä niiden päällä lantiolihaksissa oleva rasva ja maksanlisäke, joka on irrotettava munuaisten vierestä.

11. Papin tulee polttaa nämä alttarilla. Se on tuliuhriruoka Herralle.

12. Jos uhrin tuojan lahja on vuohi, hänen on tuotava se Herran eteen,

13. laskettava kätensä sen pään päälle ja teurastettava se ilmestysmajan ovella. Aaronin pojat pirskottakoot sen veren ympäri alttaria.

14. Uhraajan on tuotava siitä tuliuhriksi Herralle sisälmyksiä peittävä rasva, kaikki sisälmysten rasva,

15. molemmat munuaiset, niiden päällä lantiolihaksissa oleva rasva sekä maksanlisäke, joka on irrotettava munuaisten vierestä.

16. Papin tulee polttaa ne alttarilla. Kaikki rasva kuuluu miellyttävästi tuoksuvana tuliuhriruokana Herralle.

17. Tämä on teille ikuinen säädös polvesta polveen, missä asuttekin: älkää lainkaan syökö rasvaa tai verta."

 

4. luku

 

Syntiuhrilaki

 

1. Herra puhui Moosekselle ja sanoi:

2. "Puhu israelilaisille näin: Ihminen voi tehdä erehdyksessä syntiä Herran käskyjä vastaan tekemällä jotakin sellaista, mitä ei saa tehdä.

3. Jos voideltu pappi tekee syntiä ja saattaa kansan syylliseksi, hänen on tuotava tekemänsä synnin tähden nuori, virheetön härkä syntiuhriksi Herralle.

4. Hänen on vietävä härkä ilmestysmajan ovelle Herran eteen, laskettava kätensä sen pään päälle ja teurastettava se Herran edessä.

5. Voideltu pappi ottakoon sen verta, vieköön sitä ilmestysmajaan,

6. kastakoon sormensa vereen ja pirskottakoon sitä seitsemän kertaa Herran edessä, pyhäkön esiripun edessä.

7. Papin on siveltävä Herran edessä verta ilmestysmajassa olevan suitsutusalttarin sarviin ja kaadettava kaikki muu härän veri/ loput härän verestä ilmestysmajan oven edessä olevan polttouhrialttarin juurelle.

8. Hänen on otettava erilleen kaikki syntiuhrihärän rasva, sisälmyksiä peittävä rasva ja kaikki sisälmysten rasva,

9. samoin molemmat munuaiset sekä niiden päällä lantiolihaksissa oleva rasva ja maksanlisäke, joka on irrotettava munuaisten vierestä

10. samalla tavalla kuin se otetaan pois yhteysuhrihärästä. Papin on poltettava ne polttouhrialttarilla.

11. Härän nahka, kaikki liha sekä pää ja jalat, sisälmykset ja rapa –

12. koko härkä – tulee viedä leirin ulkopuolelle puhtaaseen paikkaan, johon tuhka heitetään, ja polttaa halkojen päällä tulessa. Se on poltettava paikassa, johon tuhka heitetään.

13. Mutta jos koko Israelin seurakunta tekee erehdyksessä syntiä, eikä seurakunta huomaa rikkoneensa mitään Herran käskyä vastaan ja tehneensä sellaista, mitä ei saa tehdä, ja on niin tullut syylliseksi,

14. ja jos synti, jonka he ovat tehneet Herran käskyä vastaan, tulee sitten julki, seurakunnan on tuotava nuori härkä syntiuhriksi ja vietävä se ilmestysmajan eteen.

15. Seurakunnan vanhimpien on laskettava kätensä härän pään päälle Herran edessä, ja härkä on teurastettava Herran edessä.

16. Voideltu pappi vieköön sen veren ilmestysmajaan,

17. kastakoon sormensa vereen ja pirskottakoon sitä seitsemän kertaa Herran edessä, esiripun edessä.

18. Lisäksi hänen tulee sivellä verta ilmestysmajassa, Herran edessä olevan alttarin sarviin. Kaikki muu veri/ Loput verestä hänen tulee kaataa ilmestysmajan oven edessä olevan polttouhrialttarin juurelle.

19. Hänen tulee ottaa kaikki uhrin rasva, polttaa se alttarilla

20. ja tehdä tälle härälle niin kuin hän teki syntiuhrihärälle, aivan samalla tavoin. Näin pappi toimittaa heille sovituksen, ja heille annetaan anteeksi.

21. Papin on vietävä härkä leirin ulkopuolelle ja poltettava se niin kuin hän poltti ensimmäisen härän. Se on seurakunnan syntiuhri.

22. Kun ruhtinas tekee syntiä ja rikkoo erehdyksessä jotakin Herran, Jumalansa, käskyä vastaan tekemällä sellaista, mitä ei saa tehdä, ja tulee syylliseksi,

23. tai kun hänen tietoonsa tulee synti, jonka hän on tehnyt, hänen on tuotava uhrinaan vuohi, virheetön uros.

24. Hänen on laskettava kätensä vuohen pään päälle ja teurastettava vuohi Herran edessä, paikassa, jossa polttouhriteuraat teurastetaan. Se on hänen syntiuhrinsa.

25. Papin tulee ottaa syntiuhrin verta sormeensa ja sivellä sitä polttouhrialttarin sarviin, mutta loppu veri hänen on kaadettava polttouhrialttarin juurelle.

26. Kaikki uhrin rasva hänen on poltettava alttarilla samoin kuin yhteysuhrin rasva. Näin pappi toimittaa ruhtinaalle sovituksen hänen synnistään, ja se annetaan hänelle anteeksi.

27. Jos joku kansasta tekee erehdyksessä syntiä jotakin Herran käskyä vastaan tekemällä sellaista, mitä ei saa tehdä, ja tulee siten syylliseksi,

28. tai jos hänen tietoonsa tulee synti, jonka hän on tehnyt, hänen on tuotava tekemänsä synnin tähden uhrinaan vuohi, virheetön naaras.

29. Hänen on laskettava kätensä syntiuhrin pään päälle ja teurastettava eläin polttouhripaikalla.

30. Pappi ottakoon sen verta sormeensa ja sivelköön sitä polttouhrialttarin sarviin, mutta kaatakoon kaiken muun veren / loput verestä alttarin juurelle.

31. Pappi irrottakoon vuohesta kaiken rasvan niin kuin yhteysuhrin rasva irrotetaan ja polttakoon sen alttarilla miellyttäväksi tuoksuksi Herralle. Näin pappi toimittaa hänelle sovituksen, ja hän saa anteeksi.

32. Jos uhraaja tuo lampaan syntiuhriksi, hänen on tuotava uhrinaan virheetön naaras,

33. laskettava kätensä syntiuhrin pään päälle ja teurastettava syntiuhri paikassa, jossa polttouhri teurastetaan.

34. Pappi ottakoon syntiuhrin verta sormeensa ja sivelköön sitä polttouhrialttarin sarviin, mutta kaatakoon kaiken muun veren /loput verestä alttarin juurelle.

35. Pappi irrottakoon lampaasta kaiken rasvan niin kuin yhteysuhrilampaan rasva irrotetaan ja polttakoon sen alttarilla Herran tuliuhrina. Näin pappi toimittaa uhrin tuojalle sovituksen synnistä, jonka tämä on tehnyt, ja tälle annetaan anteeksi.

 

5. luku

 

Lisämääräyksiä syntiuhrilakiin

 

1. "Jos joku kuulee jonkun lausuvan kirouksen/vannotuksen ja on sen todistaja, tai hän on nähnyt tai tietää asiasta, mutta ei ilmoita sitä, hän tekee syntiä ja on vastuussa synnistään.

2. Tai, jos joku tietämättään koskee johonkin epäpuhtaaseen, joko epäpuhtaan villieläimen raatoon, epäpuhtaan kotieläimen raatoon tai epäpuhtaan matelijan raatoon, hän tulee epäpuhtaaksi ja on syyllinen.

3. Tai, jos hän tietämättään koskee ihmisen saastaan, olipa se mitä saastaa tahansa, josta voi tulla epäpuhtaaksi, ja hän tulee tietoiseksi asiasta, hän on syyllinen.

4. Tai, jos joku puhuu ajattelemattomasti, vannoo pahassa tai hyvässä tarkoituksessa mitä hyvänsä mitä ihminen saattaa ajattelemattomasti, tajuamattaan vannoa, mutta sitten hän tulee tietoiseksi asiasta, hän on syyllinen johonkin näistä.

5. Jos hän on syyllistynyt johonkin näistä, hänen on tunnustettava, mitä syntiä on tehnyt.

6. Lisäksi hänen on tuotava syyllisyytensä vuoksi Herralle naaraspuoli pikkukarjasta, lammas tai vuohi, syntiuhriksi synnistä, jonka on tehnyt. Sitten pappi toimittaa hänelle sovituksen hänen synnistään.

7. Ellei hän kuitenkaan saa hankituksi lammasta, hänen on tuotava Herralle vikauhriksi synnistään kaksi metsäkyyhkystä tai kaksi kyyhkysenpoikaa, toinen syntiuhriksi ja toinen polttouhriksi.

8. Hänen on vietävä ne papille, ja tämän tulee uhrata ensiksi se, joka on määrätty syntiuhriksi. Pappi vääntäköön siltä niskat poikki päätä irrottamatta,

9. pirskottakoon syntiuhrin verta alttarin seinään ja pusertakoon loput verestä alttarin juurelle. Tämä on syntiuhri.

10. Toinen kyyhkynen tulee uhrata tavalla, joka on säädetty polttouhrista. Näin pappi toimittaa uhrin tuojalle sovituksen hänen tekemästään synnistä, ja hän saa anteeksi.

11. Ellei hän kuitenkaan saa hankituksi kahta metsäkyyhkystä tai kahta kyyhkysenpoikaa, tuokoon tekemänsä synnin vuoksi uhrina kymmenesosan eefa-mittaa hienoja vehnäjauhoja syntiuhriksi. Hän ei saa panna siihen öljyä eikä sen päälle suitsuketta, sillä se on syntiuhri.

12. Hänen on vietävä se papille, ja pappi ottakoon siitä kourallisen, muistouhriosan, ja polttakoon sen alttarilla Herran tuliuhrina. Se on syntiuhri.

13. Näin pappi toimittaa hänelle sovituksen hänen tekemästään synnistä, mistä tahansa synnistä, ja hän saa anteeksi. Papin tulee saada osansa ruokauhrista."

 

Vikauhrilaki

 

14. Herra puhui taas Moosekselle ja sanoi:

15. "Jos joku toimii uskottomasti ja tekee erehdyksessä syntiä, joka koskee jotakin Herralle pyhitettyä, hänen on tuotava vikauhrinaan Herralle virheetön pässi pikkukarjasta sinun arvioimasi hopeasekelien määrän mukaan, pyhäkkösekelin painon mukaan.

16. Lisäksi hänen on korvattava se, missä on rikkonut Herralle pyhitettyä vastaan, ja lisättävä siihen viidesosa sen arvosta ja annettava rahat papille. Pappi toimittaa hänelle sovituksen uhraamalla vikauhripässin, ja hän saa anteeksi.

17. Jos joku tietämättään rikkoo jotakin Herran käskyä tekemällä sellaista, mitä ei saa tehdä, ja tulee syylliseksi rikkomuksestaan,

18. hänen on tuotava papille vikauhriksi arviosi mukainen virheetön pässi pikkukarjasta. Pappi toimittaa hänelle sovituksen erehdyksestä, jonka hän on tietämättään tehnyt, ja hän saa anteeksi.

19. Se on vikauhri. Hän on totisesti syyllinen Herran edessä."

 

Lisämääräyksiä vikauhrilakiin

 

20. Herra puhui Moosekselle näin:

21. "Jos joku tekee syntiä olemalla uskoton Herraa kohtaan niin, että valehtelee lähimmäiselleen jostakin, mitä tämä on hänen haltuunsa antanut tai hänen hoitoonsa uskonut, tai ryöstää tai kiristää lähimmäiseltään,

22. tai jos hän on löytänyt kadonneen esineen ja kieltää löytäneensä, tai vannoo väärin jostakin sellaisesta, missä ihminen voi tehdä syntiä,

23. hänen on, koska hän on tehnyt syntiä ja hänet on todettu syylliseksi, annettava takaisin, mitä hän on ryöstänyt tai kiristänyt. Samoin hänen on palautettava se, mitä hänen haltuunsa oli uskottu, tai kadonnut esine, jonka hän oli löytänyt,

24. samoin kaikki, minkä suhteen hän oli vannonut väärin. Hänen on korvattava se täysimääräisenä ja lisättävä siihen viidesosa sen arvosta. Hänen on annettava se sille, jolle se kuuluu, päivänä, jolloin uhraa vikauhrinsa.

25. Hänen on tuotava vikauhrinsa Herralle. Tuokoon hän papille arviosi mukaisen virheettömän pässin pikkukarjasta.

26. Näin pappi toimittaa hänelle sovituksen Herran edessä, ja hän saa anteeksi minkä tahansa synnin, jonka on tehnyt ja josta on tullut syylliseksi."

 

6. luku

 

Lisämääräyksiä polttouhrilakiin

 

1. Herra puhui Moosekselle:

2. "Anna Aaronille ja hänen pojilleen tämä käsky: Tämä on polttouhrilaki. Polttouhrin tulee palaa alttarilla koko yö aamuun asti. Siksi alttarin tuli on pidettävä palamassa.

3. Papin tulee pukeutua pellavapukuunsa, pukea pellavahousut lihansa peitoksi, korjata pois tuhka, joksi tuli on kuluttanut polttouhrin alttarilla, ja panna se alttarin viereen.

4. Sitten hänen on riisuttava vaatteensa, pukeuduttava toisiin vaatteisiin ja vietävä tuhka leirin ulkopuolelle puhtaaseen paikkaan.

5. Alttarilla oleva tuli on pidettävä palamassa, eikä se saa sammua. Papin on lisättävä puita tuleen alttarille joka aamu, järjestettävä sen päälle polttouhri ja poltettava sen päällä yhteysuhrin rasvat.

6. Tulta alttarilla on pidettävä aina palamassa, eikä se saa sammua.

 

Lisämääräyksiä ruokauhrilakiin

 

7. Tämä on ruokauhrilaki: Aaronin poikien on tuotava ruokauhri Herran eteen, alttarin ääreen.

8. Papin tulee erottaa ruokauhrista kourallinen hienoja vehnäjauhoja, öljyä ja kaikki suitsuke, joka on ruokauhrin päällä, ja polttaa ruokauhrin muistouhriosa alttarilla miellyttäväksi tuoksuksi Herralle.

9. Jäljelle jäävän osan syököön Aaron poikineen. Se tulee syödä happamattomina leipinä pyhässä paikassa. He syökööt sen ilmestysmajan esipihalla.

10. Sitä ei saa leipoa hapantaikinasta. Minä olen antanut sen tuliuhreistani pappien osaksi. Se on pyhistä pyhintä niin kuin syntiuhri ja vikauhrikin.

11. Jokainen mies Aaronin jälkeläisistä saa syödä sitä. Tämä on teidän ikuinen osuutenne Herran tuliuhreista polvesta polveen. Jokainen, joka niihin koskee, pyhittyy."

12. Herra puhui Moosekselle:

13. "Tämä on Aaronin ja hänen poikiensa uhri, joka heidän on uhrattava jokapäiväiseksi ruokauhriksi Herralle, kun heidät voidellaan: kymmenesosa eefa-mittaa hienoja vehnäjauhoja, josta uhrataan puolet aamulla ja puolet illalla.

14. Se tulee valmistaa leivinlevyllä öljyyn leivottuna. Tuo se hyvin sotkettuna ja uhraa se paloiteltuna ruokauhrina miellyttäväksi tuoksuksi Herralle.

15. Aaronin pojista sen, joka on voideltu papiksi hänen jälkeensä, on uhrattava se. Tämä on ikuinen Herran säädös. Uhri on poltettava kokonaisena.

16. Jokainen papin ruokauhri on kokonaisuhri, eikä sitä saa syödä."

 

Lisämääräyksiä syntiuhrilakiin

 

17. Herra sanoi Moosekselle:

18. "Puhu Aaronille ja hänen pojilleen näin: Tämä on laki syntiuhrista. Syntiuhri on teurastettava Herran edessä samassa paikassa, jossa polttouhri teurastetaan. Se on pyhistä pyhintä.

19. Papin, joka uhraa syntiuhrin, tulee syödä se. Syötäköön se pyhässä paikassa, ilmestysmajan esipihalla.

20. Jokainen, joka koskee sen lihaan, pyhittyy, ja jos sen verta pirskuu vaatteille, vaate, jolle sitä on pirskunut, on pestävä pyhässä paikassa.

21. Saviastia, jossa uhri keitetään, on rikottava, mutta jos se on keitetty vaskiastiassa, astia on hangattava puhtaaksi ja huuhdottava vedellä.

22. Jokainen miespuolinen pappissuvun jäsen saa syödä syntiuhria. Se on pyhistä pyhintä.

23. Mitään syntiuhria, jonka verta viedään ilmestysmajaan pyhäkössä toimitettavaa sovitusta varten, ei saa syödä, vaan se pitää polttaa tulessa."

 

7. luku

 

Lisämääräyksiä vikauhrilakiin

 

1. "Tämä on laki vikauhrista; se on pyhistä pyhintä.

2. Vikauhri on teurastettava paikassa, jossa polttouhri teurastetaan, ja sen veri on pirskotettava ympäri alttaria.

3. Siitä tulee uhrata kaikki sen rasva, rasvahäntä ja sisälmyksiä peittävä rasva,

4. molemmat munuaiset sekä niiden päällä lantiolihaksissa oleva rasva ja maksanlisäke, joka on irrotettava munuaisten vierestä.

5. Pappi polttakoon ne alttarilla tuliuhrina Herralle. Se on vikauhri.

 

Pappien osuus uhreista

 

6. Jokainen miespuolinen pappissuvun jäsen saa syödä sitä. Syötäköön se pyhässä paikassa; se on pyhistä pyhintä.

7. Niin syntiuhria kuin vikauhriakin koskee sama laki: se kuuluu papille, joka toimittaa sillä sovituksen.

8. Myös papin uhraaman polttouhriteuraan nahka kuuluu papille, joka uhraa polttouhrin.

9. Samoin jokainen uunissa paistettu ja jokainen pannussa tai leivinlevyllä valmistettu ruokauhri kuuluu papille, joka sen uhraa.

10. Mutta jokainen öljyyn sekoitettu tai kuiva ruokauhri kuuluu yhtäläisesti kaikille Aaronin pojille.

 

Lisämääräyksiä yhteysuhrilakiin

 

11. Tämä on laki Herralle uhrattavasta yhteysuhrista:

12. Jos joku uhraa sen kiitokseksi, hänen tulee tuoda kiitosuhriteuraan lisäksi öljyyn leivottuja happamattomia leipiä, öljyllä voideltuja happamattomia ohukaisia ja öljyyn sekoitettuja hienoja vehnäjauhoja leiviksi leivottuina.

13. Hapantaikinasta leivottujen leipien ohella hänen tulee tuoda kiitosuhrina uhratun yhteysuhriteuraan lisäksi uhrinsa

14. ja erottaa Herralle yksi kutakin uhrilahjaa. Ne kuuluvat papille, joka pirskottaa yhteysuhrin veren.

15. Kiitosuhrina uhratun yhteysuhriteuraan liha on syötävä samana päivänä, jona se on uhrattu. Siitä ei saa jäädä mitään seuraavaan aamuun.

16. Jos uhrilahjana tuotu teuras on lupausuhri tai vapaaehtoinen uhri, se tulee syödä samana päivänä, jona se on tuotu, mutta se, mitä siitä jää tähteeksi, voidaan syödä seuraavana päivänä.

17. Jos uhrilihasta jää jotain kolmanneksi päiväksi, se on poltettava tulessa.

18. Jos yhteysuhriteuraan lihaa kuitenkin syötäisiin kolmantena päivänä, sellainen ei olisi uhrin tuojalle sallittua eikä sitä luettaisi hänelle ansioksi. Se liha on saastaista, ja jokainen, joka sitä syö, tulee syylliseksi.

19. Jos liha koskettanut mitä tahansa saastunutta, sitä ei tule syödä vaan se on poltettava tulessa. Jokainen, joka on puhdas, voi syödä uhrilihaa.

20. Sen sijaan jokainen, joka epäpuhtaana ollessaan syö Herralle kuuluvan yhteysuhriteuraan lihaa, tulee erottaa kansastaan.

21. Jos joku koskee johonkin epäpuhtaaseen, mihin tahansa, joko ihmisen saastaan, epäpuhtaaseen eläimeen tai mihin epäpuhtaaseen iljetykseen tahansa, ja syö Herralle kuuluvan yhteysuhriteuraan lihaa, hänet tulee erottaa kansastaan."

 

Verta ja uhriteuraan rasvaa kielletään syömästä

 

22. Herra puhui Moosekselle:

23. "Sano israelilaisille näin: Älkää syökö mitään härän, lampaan tai vuohen rasvaa.

24. Itsestään kuolleen tai kuoliaaksi raadellun eläimen rasvaa saa käyttää kaikkeen, mihin se soveltuu, mutta sitä ei saa missään tapauksessa syödä.

25. Jokainen joka syö sellaisen eläimen rasvaa, joka voidaan uhrata Herralle, on erotettava kansastaan.

26. Älkää myöskään syökö mitään verta, ei lintujen eikä muiden eläinten, missä tahansa asuttekin.

27. Jokainen, joka syö mitä tahansa verta, on erotettava kansastaan."

 

Pappien osuus uhreista

 

28. Herra puhui Moosekselle:

29. "Sano israelilaisille näin: ’Joka uhraa Herralle yhteysuhriteuraan, tuokoon Herralle uhrinsa.

30. Tuokoon hän omin käsin Herralle tuliuhrina rasvan ja tuokoon rintalihan heilutettavaksi heilutusuhrina Herran edessä.

31. Pappi polttakoon rasvan alttarilla, mutta rintaliha kuuluu Aaronille ja hänen pojilleen.

32. Antakaa papille yhteysuhriteuraistanne erotettu oikea reisi.

33. Aaronin pojista se, joka uhraa yhteysuhrin veren ja rasvan, saakoon osakseen oikean reiden.’

34. Minä olen näet ottanut israelilaisten yhteysuhriteuraista heilutusuhri-rintalihan ja anniksi erotetun reiden ja antanut ne pappi Aaronille ja hänen pojilleen israelilaisilta tulevaksi ikuiseksi osuudeksi."

35. Tämä on se osa, joka Aaronille ja hänen pojilleen säädettiin Herran tuliuhreista[3] päivänä, jona Mooses pyhitti heidät palvelemaan pappeina Herraa.

36. Sinä päivänä, jona Mooses voiteli heidät, Herra määräsi sen annettavaksi heille israelilaisilta tulevana ikuisena osuutena polvesta polveen.

37. Tämä on laki polttouhrista, ruokauhrista, syntiuhrista, vikauhrista, vihkiäisuhrista ja yhteysuhrista,

38. jonka Herra sääti Moosekselle Siinain vuorella silloin, kun hän antoi israelilaisille käskyn uhrata uhrinsa Herralle Siinain autiomaassa.

 

8. luku

 

Pappien vihkiminen virkaansa

 

1. Herra puhui Moosekselle:

2. "Tuo Aaron ja hänen poikansa sekä vaatteet, voiteluöljy, nuori härkä syntiuhriksi, kaksi pässiä ja korillinen happamattomia leipiä

3. ja kokoa koko seurakunta ilmestysmajan portille.”

4. Mooses teki niin kuin Herra oli häntä käskenyt, ja seurakunta kokoontui ilmestysmajan portille.

5. Mooses sanoi seurakunnalle: "Näin on Herra käskenyt tehdä.“

6. Mooses toi Aaronin ja hänen poikansa ja pesi heidät vedellä.

7. Sitten hän puki Aaronin ylle tunikan, vyötti hänet vyöllä, puki hänen ylleen viitan, pani kasukan hänen päälleen, vyötti kasukan taidokkaasti tehdyllä vyöllä ja sitoi sillä kasukan hänen ylleen.

8. Mooses pani kasukan päälle rintakilven, ja rintakilpeen hän pani uurimin ja tummimin[4].

9. Hän pani turbaanin Aaronin päähän, ja turbaaniin etupuolelle hän pani kultaisen koristeen, pyhän korulevyn, niin kuin Herra oli Moosesta käskenyt.

10. Sitten Mooses otti voiteluöljyn, voiteli telttamajan ja kaikki, mitä siinä oli, ja pyhitti ne.

11. Hän pirskotti öljyä seitsemän kertaa alttarille ja voiteli alttarin kaikkine esineineen sekä altaan jalustoineen pyhittääkseen ne.

12. Hän valutti voiteluöljyä Aaronin päähän ja voiteli Aaronin pyhittääkseen hänet.

13. Sitten Mooses toi Aaronin pojat, puki heidän ylleen tunikat, vyötti heidät vyöllä ja sitoi päähineet heidän päähänsä, niin kuin Herra oli Moosesta käskenyt.

14. Hän toi esille syntiuhrihärän, ja Aaron ja hänen poikansa laskivat kätensä sen pään päälle.

15. Sitten Mooses teurasti sen, otti sen verta, siveli sitä sormellaan alttarin sarvien ympärille ja puhdisti alttarin. Lopun veren hän valutti alttarin juurelle ja pyhitti alttarin, että sillä voitaisiin toimittaa sovitus.

16. Mooses otti kaiken sisälmysten päällä olevan rasvan, maksanlisäkkeen ja molemmat munuaiset rasvoineen ja poltti ne alttarilla.

17. Härän ja sen nahan, lihan sekä sen sisälmykset Mooses poltti tulessa leirin ulkopuolella, niin kuin Herra oli häntä käskenyt.

18. Sitten hän toi uhrattavaksi polttouhripässin, ja Aaron ja hänen poikansa laskivat kätensä sen pään päälle.

19. Teurastettuaan pässin Mooses pirskotti veren ympäri alttaria

20. ja leikkeli pässin kappaleiksi. Sitten Mooses poltti pään sekä kappaleet ja ihran.

21. Mooses pesi sisälmykset ja jalat vedessä ja poltti sitten koko pässin alttarilla polttouhrina miellyttäväksi tuoksuksi Herralle, tuliuhrina, niin kuin Herra oli häntä käskenyt.

22. Sitten hän toi uhrattavaksi toisen pässin, vihkiäispässin, ja Aaron ja hänen poikansa laskivat kätensä sen pään päälle.

23. Teurastettuaan pässin Mooses otti sen verta ja siveli sitä Aaronin oikeaan korvalehteen, oikean käden peukaloon ja oikean jalan isoonvarpaaseen.

24. Mooses toi Aaronin pojat ja siveli verta heidän oikeaan korvalehteensä, oikean kätensä peukaloon ja oikean jalkansa isoonvarpaaseen, mutta pirskotti muun veren ympäri alttaria.

25. Hän otti rasvan, rasvahännän, kaiken sisälmysten päällä olevan rasvan, maksanlisäkkeen sekä molemmat munuaiset rasvoineen ja oikean reiden.

26. Happamattomien leipien korista, joka oli Herran edessä, hän otti yhden happamattoman leivän, yhden öljyyn leivotun leivän, yhden ohukaisen ja pani ne rasvojen ja oikean reiden päälle.

27. Kaikki nämä hän pani Aaronin ja tämän poikien käsiin ja käski heidän heiluttaa niitä heilutusuhrina Herran edessä.

28. Sitten Mooses otti ne heidän käsistään ja poltti ne alttarilla polttouhrin päällä vihkiäisuhrina miellyttäväksi tuoksuksi, tuliuhriksi Herralle.

29. Mooses otti rintalihan ja heilutti sitä heilutusuhrina Herran edessä. Se tuli Mooseksen osuudeksi vihkiäispässistä, niin kuin Herra oli Moosekselle säätänyt.

30. Mooses otti voiteluöljyä ja verta, jota oli alttarilla, pirskotti sitä Aaronin ja hänen vaatteidensa päälle, samoin hänen poikiensa ja näiden vaatteiden päälle, ja pyhitti Aaronin ja hänen vaatteensa sekä hänen poikansa ja näiden vaatteet.

31. Hän sanoi Aaronille ja hänen pojilleen: "Keittäkää liha ilmestysmajan ovella ja syökää siinä liha sekä leipä, joka on vihkiäisuhriin kuuluvassa korissa, niin kuin minä käskin sanoen: Aaronin ja hänen poikiensa tulee syödä se.

32. Polttakaa tulessa se, mitä jää tähteeksi lihasta ja leivästä.

33. Älkää lähtekö ulos ilmestysmajan ovesta seitsemään päivään, ennen kuin teidän vihkimispäivänne ovat kuluneet, sillä teidän vihkimisenne kestää seitsemän päivää.

34. Sen, mitä tänä päivänä on tehty, on Herra on käskenyt tehdä, että teille toimitettaisiin sovitus.

35. Olkaa seitsemän päivää ilmestysmajan portin sisäpuolella päivin ja öin ja noudattakaa Herran käskyä, ettette kuolisi, sillä näin on minua käsketty."

36. Aaron ja hänen poikansa tekivät kaiken, mitä Herra oli Mooseksen kautta käskenyt.

 

9. luku

 

Aaronin ensimmäinen uhri

 

1. Kahdeksantena päivänä Mooses kutsui Aaronin ja hänen poikansa sekä Israelin vanhimmat

2. ja sanoi Aaronille: "Ota itsellesi virheetön härkävasikka syntiuhriksi ja virheetön pässi polttouhriksi, ja tuo ne Herran eteen.

3. Puhu Israelilaisille näin: 'Ottakaa vuohipukki syntiuhriksi sekä vasikka ja karitsa polttouhriksi, kaikki vuoden vanhoja ja virheettömiä,

4. ja lisäksi härkä ja pässi Herran edessä uhrattaviksi yhteysuhreiksi sekä öljyyn sekoitettu ruokauhri. Tänä päivänä teille näet ilmestyy Herra.’"

5. Israelilaiset toivat ilmestysmajan eteen kaiken, mitä Mooses oli käskenyt, ja koko seurakunta tuli ja seisoi Herran edessä.

6. Mooses sanoi: "Näin Herra on käskenyt teidän tehdä, että Herran kirkkaus ilmestyisi teille.“

7. Aaronille Mooses sanoi: "Mene alttarin luo uhraamaan syntiuhrisi ja polttouhrisi sekä toimittamaan sovitus itsellesi ja kansalle. Uhraa sitten kansan uhri ja toimita heille sovitus, niin kuin Herra on käskenyt.“

8. ¶ Niin Aaron meni alttarin luo ja teurasti oman syntiuhrivasikkansa.

9. Aaronin pojat toivat hänelle veren, ja hän kastoi siihen sormensa ja siveli sitä alttarin sarviin. Lopun veren hän kaatoi alttarin juurelle.

10. Syntiuhrin rasvan, munuaiset ja maksanlisäkkeen hän poltti alttarilla, niin kuin Herra oli Moosesta käskenyt,

11. mutta lihan ja nahan hän poltti tulessa leirin ulkopuolella.

12. Aaron teurasti polttouhrin, hänen poikansa ojensivat hänelle veren, ja hän pirskotti sen ympäri alttaria.

13. He ojensivat hänelle myös polttouhrin kappaleittain sekä pään, ja hän poltti ne alttarilla.

14. Hän pesi sisälmykset ja jalat ja poltti ne polttouhrin päällä alttarilla.

15. Sitten hän toi kansan uhrin, otti kansan syntiuhrivuohen, teurasti sen ja uhrasi sen syntiuhrina samoin kuin edellisen.

16. Hän toi myös polttouhrin ja uhrasi sen säädetyllä tavalla.

17. Sen jälkeen hän toi ruokauhrin, otti siitä kouransa täyden ja poltti sen alttarilla aamupolttouhrin lisäksi.

18. Sitten Aaron teurasti härän sekä kansan yhteysuhripässin. Hänen poikansa ojensivat hänelle veren, ja hän pirskotti sen ympäri alttaria.

19. Härän ja pässin rasvat, rasvahännän, vatsakalvon, munuaiset ja maksanlisäkkeen

20. he panivat rintalihojen päälle, ja hän poltti rasvat alttarilla.

21. Aaron heilutti rintalihoja ja oikeaa reittä heilutusuhrina Herran edessä, niin kuin Mooses oli käskenyt.

22. Sitten Aaron kohotti kätensä kansaa kohti ja siunasi heidät. Uhrattuaan syntiuhrin, polttouhrin ja yhteysuhrin hän laskeutui altarilta.

23. Mooses ja Aaron menivät ilmestysmajaan, ja tultuaan ulos he siunasivat kansan. Silloin Herran kirkkaus ilmestyi koko kansalle.

24. Herran edestä lähti tuli ja söi polttouhrin ja rasvat alttarilta. Koko kansa näki sen. He huusivat ja heittäytyivät maahan kasvoilleen.

 

10. luku

 

Naadabin ja Abihun rikos

 

1. Aaronin pojat Naadab ja Abihu ottivat kumpikin suitsutusastiansa, virittivät niihin tulen ja panivat suitsuketta sen päälle. Mutta he toivat Herran eteen vierasta tulta, josta hän ei ollut antanut heille käskyä.

2. Silloin Herran edestä lähti tuli joka poltti heidät, ja he kuolivat Herran edessä.

3. Mooses sanoi Aaronille: "Tämä on sitä, mistä Herra on puhunut näin: Minä osoitan pyhyyteni niissä, jotka ovat minua lähellä ja kunniani koko kansan edessä." Mutta Aaron oli vaiti.

4. Mooses kutsui Miisaelin ja Elsafanin, Aaronin sedän Ussielin pojat, ja sanoi heille: "Tulkaa tänne ja kantakaa sukulaisenne pyhäkön läheisyydestä leirin ulkopuolelle.“

5. He tulivat ja kantoivat Aaronin pojat vaatteissaan leirin ulkopuolelle, niin kuin Mooses oli sanonut.

6. Sitten Mooses sanoi Aaronille ja hänen pojilleen Eleasarille ja Iitamarille: "Älkää päästäkö hiuksianne valloilleen älkääkä repikö vaatteitanne, ettette kuolisi ja ettei Herran viha kohtaisi koko seurakuntaa. Teidän veljenne, koko Israelin heimo, sen sijaan itkekööt tätä paloa, jonka Herra aiheutti.

7. Älkää lähtekö ulos ilmestysmajan portista, ettette kuolisi, sillä teissä on Herran voiteluöljy." He tekivät, niin kuin Mooses oli sanonut.

 

Pappeja koskevia määräyksiä

 

8. Herra puhui Aaronille näin:

9. "Kun menette ilmestysmajaan, älkää juoko viiniä älkääkä väkijuomaa, älä sinä älköötkä sinun poikasi, ettette kuolisi. Tämä on teille ikuinen säädös polvesta polveen,

10. että voisitte erottaa toisistaan pyhän ja epäpyhän, epäpuhtaan ja puhtaan

11. ja opettaa israelilaisille kaikki lait, jotka Herra on heille Mooseksen kautta puhunut."

12. Mooses puhui Aaronille ja hänen jäljelle jääneille pojilleen Eleasarille ja Iitamarille: "Ottakaa ruokauhri, joka on jäänyt tähteeksi Herran tuliuhreista, ja syökää happamattomat leivät alttarin ääressä, sillä ne ovat pyhistä pyhintä.

13. Syökää ruokauhri pyhässä paikassa, sillä se on sinun ja sinun poikiesi osuus Herran tuliuhreista. Näin minua on käsketty.

14. Mutta heilutusuhri-rintaliha ja anniksi erotettu reisi syökää puhtaassa paikassa, sinä yhdessä poikasi ja tyttäriesi kanssa, sillä ne on annettu israelilaisten yhteysuhriteuraista sinun ja sinun poikiesi osuudeksi.

15. Anniksi erotettu reisi ja heilutusuhri-rintaliha on tuotava uhrirasvojen kanssa, ja niiden heilutus on toimitettava Herran edessä. Ne olkoot sinun ja sinun poikiesi ikuinen osuus, niin kuin Herra on säätänyt."

16. Mooses vaati tarkkaa selvitystä syntiuhrivuohesta. Kun selvisi, että se olikin poltettu, hän vihastui Eleasariin ja Iitamariin, Aaronin jäljelle jääneihin poikiin, ja sanoi:

17. "Miksi ette ole syöneet syntiuhria pyhässä paikassa? Sehän on pyhistä pyhintä, ja Herra on antanut sen teille, että poistaisitte kansan syntivelan ja toimittaisitte heille sovituksen Herra edessä.

18. Eihän sen vertakaan ole tuotu sisälle pyhäkköön. Teidän on ehdottomasti syötävä se pyhäkössä, niin kuin minä olen käskenyt."

19. Silloin Aaron puhui Moosekselle: "Ovathan he tänään uhranneet syntiuhrinsa ja polttouhrinsa Herran edessä, ja tällaista on sittenkin minulle tapahtunut. Jos olisin tänään syönyt syntiuhria, olisikohan se ollut Herralle otollista?"

20. Kun Mooses vastauksen kuuli, hän tyytyi siihen.

 

11. luku

 

Puhtaat ja epäpuhtaat eläimet

 

1. Herra puhui Moosekselle ja Aaronille:

2. "Sanokaa israelilaisille näin: Kaikista eläimistä, joita on maan päällä, te saatte syödä näitä:

3. Kaikkia, joilla on kokonaan halkinaiset sorkat ja jotka märehtivät, te voitte syödä.

4. Märehtivistä ja halkisorkkaisista älkää kuitenkaan syökö näitä:

 kamelia, sillä se kyllä märehtii, mutta sillä ei ole halkinaisia sorkkia: se olkoon teille epäpuhdas;

5. tamaania, sillä se kyllä märehtii, mutta sillä ei ole halkinaisia sorkkia: se olkoon teille epäpuhdas;

6. jänistä, sillä se kyllä märehtii, mutta sillä ei ole halkinaisia sorkkia: se olkoon teille epäpuhdas;

7. sikaa, sillä sen sorkat ovat kokonaan halkinaiset, mutta se ei märehdi: se olkoon teille epäpuhdas.

8. Älkää syökö niiden lihaa älkääkä koskeko niiden raatoihin. Ne ovat teille epäpuhtaita.

9. Kaikkia vesissä – merissä ja virroissa – eläviä, joilla on evät ja suomut, te saatte syödä.

10. Sen sijaan ne kaikista vesissä - merissä ja virroissa - elävistä ja parveilevista, joilla ei ole eviä eikä suomuja, olkoot teille iljettäviä.

11. Olkoot ne teille inhotuksen aihe. Älkää syökö niiden lihaa vaan inhotkaa niiden raatoja.

12. Inhotkaa kaikkia vesissä eläviä, joilla ei ole eviä eikä suomuja.

13. Näitä lintuja teidän on inhottava, eikä niitä tule syödä, sillä ne ovat iljettäviä: kotka, partakorppikotka ja harmaa korppikotka,

14. haarahaukka ja suohaukkalajit,

15. kaikki korppilajit,

16. strutsi, pääskynen, kalalokki ja jalohaukkalajit,

17. huuhkaja, kalasääksi ja kissapöllö,

18. sarvipöllö, pelikaani ja lihakorppikotka,

19. kattohaikara ja muut haikaralajit, harjalintu ja lepakko.

20. Kaikki neljällä jalalla liikkuvat siivelliset olkoot teille inhottavia.

21. Saatte kuitenkin syödä neljällä jalalla liikkuvista siivellisistä niitä, joilla on jalkojen yläosassa maassa hyppimistä varten reidet.

22. Niistä te saatte syödä seuraavia: kaikkia heinäsirkka-, hepokatti-, kenttäsirkka- ja kulkusirkkalajeja.

23. Kaikki muut siivelliset, joilla on neljä jalkaa, olkoot teille iljettäviä.

24. Te tulette niistä epäpuhtaiksi. Jokainen, joka koskee niiden raatoihin, on epäpuhdas iltaan asti.

25. Jokaisen, joka nostaa jonkin sellaisen raatoa, on pestävä vaatteensa, ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

26. Kaikki eläimet, jotka eivät märehdi, ja joiden sorkat eivät ole kokonaan halkinaiset, olkoot teille epäpuhtaita. Jokainen, joka koskee niihin, tulee epäpuhtaaksi.

27. Samoin kaikki käpälillä likkuvat eläimet olkoot teille epäpuhtaita. Jokainen, joka koskee niiden raatoihin, tulee epäpuhtaaksi iltaan asti.

28. Sen, joka nostaa jonkin sellaisen raatoa, tulee pestä vaatteensa ja hän on epäpuhdas iltaan asti. Sellaiset ovat teille epäpuhtaita.

29. Pikkueläimistä, jotka liikkuvat maassa, olkoot teille epäpuhtaita nämä: myyrä, hiiri ja liskolajit,

30. gekko, varaani, sisilisko, skinkki ja kameleontti.

31. Kaikista pikkueläimistä nämä ovat teille epäpuhtaita. Jokainen joka koskee sellaiseen, kun se on kuollut, tulee epäpuhtaaksi iltaan asti.

32. Samoin tulee epäpuhtaaksi kaikki, minkä päälle jokin niistä kuolleena putoaa, olipa kyseessä puuastia, vaatekappale, nahka, säkki tai mihin tahansa tarkoitukseen käytettävä esine. Se pantakoon veteen, ja se on epäpuhdas iltaan asti. Sitten se on puhdas.

33. Jos jokin niistä putoaa mihin tahansa saviastiaan, tulee kaikki, mikä siinä on, epäpuhtaaksi, ja astia on rikottava.

34. Kaikesta syötävästä ruuasta tulee epäpuhdasta, jos siihen tulee vettä saastuneesta astiasta. Samoin kaikki juomakelpoinen juoma tulee jokaisessa sellaisessa astiassa epäpuhtaaksi.

35. Kaikki leivinuunit ja liedet, joiden päälle sellaisen pikkueläimen raato putoaa, tulevat epäpuhtaiksi, ja ne tulee hävittää. Ne ovat epäpuhtaita, ja epäpuhtaita niiden tulee teille olla.

36. Vain lähde, kaivo, tai vesiallas pysyvät puhtaina. Mutta sellaisen pikkueläimen raatoon koskeva tulee epäpuhtaaksi.

37. Jos raato putoaa kylvösiemenen päälle, siemen pysyy puhtaana.

38. Jos siemen on kasteltu vedellä ja raato putoaa sen päälle, siemen on teille epäpuhdas.

39. Jos jokin eläin, joka on teille ruuaksi kelpaava, kuolee, sen raatoon koskevasta tulee epäpuhdas iltaan asti.

 40. Sen, joka syö sellaisen eläimen raatoa, on pestävä vaatteensa, ja hän on epäpuhdas iltaan asti. Samoin on raatoa kantavan pestävä vaatteensa, ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

 41. Kaikki maassa liikkuvat pikkueläimet ovat inhottavia. Niitä ei saa syödä.

 42. Älkää syökö mitään niistä, jotka matelevat vatsallaan, tai mistään pikkueläimistä, jotka liikkuvat maassa neljällä tai useammalla jalalla, sillä ne ovat inhottavia.

 43. Älkää saattako itseänne[5] inhottaviksi mistään matelevasta pikkueläimestä. Älkää saastuttako itseänne niistä,

 44. sillä minä olen Herra, teidän Jumalanne. Pyhittäkää siis itsenne ja olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä. Älkää saattako epäpuhtaaksi itseänne[6] mistään pikkueläimestä, joka matelee maassa,

 45. sillä minä olen Herra, joka olen johdattanut teidät Egyptin maasta ollakseni teidän Jumalanne. Olkaa siis pyhät, sillä minä olen pyhä.

 46. Tämä on laki eläimistä, linnuista ja kaikista elollisista olioista, joita vedessä vilisee, ja kaikista eliöistä, joita maassa liikkuu,

 47. voidaksenne erottaa puhtaat ja epäpuhtaat toisistaan ja syötävät eläimet niistä eläimistä, joita ei saa syödä."

 

12. luku

 

Puhdistautuminen synnytyksen jälkeen

 

1. Herra puhui Moosekselle:

2. "Sano israelilaisille näin: Kun nainen on hedelmöittynyt ja synnyttää poikalapsen, hän on epäpuhdas seitsemän päivää. Hän on epäpuhdas yhtä monta päivää kuin hänen kuukautisensa kestävät.

3. Poikalapsen esinahka on ympärileikattava kahdeksantena päivänä.

4. Naisen on pysyteltävä kotona kolmekymmentäkolme päivää puhdistavan verenvuodon aikana. Hän ei saa koskea mihinkään, mikä on pyhää, eikä mennä pyhäkköön, ennen kuin hänen puhdistautumispäivänsä ovat kuluneet.

5. Jos hän synnyttää tyttölapsen, hän on kaksi viikkoa epäpuhdas niin kuin kuukautistensa aikana. Hänen on pysyteltävä kotona kuusikymmentäkuusi päivää puhdistavan verenvuodon aikana.

6. Kun hänen puhdistautumispäivänsä pojan tai tyttären syntymän jälkeen ovat kuluneet, hänen tulee viedä papille ilmestysmajan portille vuoden vanha karitsa polttouhriksi ja kyyhkysenpoika tai metsäkyyhkynen syntiuhriksi.

7. Pappi tuokoon ne Herran eteen ja toimittakoon naiselle sovituksen, niin hän puhdistuu verenvuodostaan. Tämä on laki poika- tai tyttölapsen synnyttäjästä.

8. Jos nainen ei saa hankituksi lammasta, hän voi tuoda kaksi metsäkyyhkystä tai kaksi kyyhkysenpoikaa, toisen polttouhriksi ja toisen syntiuhriksi. Pappi toimittaa hänelle sovituksen, ja hän puhdistuu."

 

13. luku

 

Spitaalia koskeva laki

 

1. Herra puhui Moosekselle ja Aaronille näin:

2. "Jos ihmisen ihoon tulee nystyrä, ihottuma tai vaalea kohta, ja se muuttuu hänen ihollaan spitaalitartunnaksi, hänet on vietävä pappi Aaronin tai jonkun hänen poikansa, papin, luo.

3. Kun pappi näkee ihossa sairaan kohdan, jossa karvat ovat muuttuneet valkoisiksi, ja paikka näyttää muuta ihoa matalammalta, on kyseessä spitaali. Kun pappi on sen nähnyt, hänen tulee julistaa sairastunut epäpuhtaaksi.

4. Jos ihmisen ihossa on valkea kohta, mutta se ei näytä muuta ihoa matalammalta eivätkä karvat ole muuttuneet valkoisiksi, papin tulee eristää tartunnan saanut seitsemäksi päiväksi.

5. Jos pappi näkee seitsemäntenä päivänä, että sairas kohta on hänen mielestään pysynyt entisellään eikä ole levinnyt ihossa, papin tulee eristää tutkittava toistamiseen seitsemäksi päiväksi.

6. Kun pappi seitsemäntenä päivänä toistamiseen tarkastaa hänet ja huomaa, että sairas paikka on muuttunut himmeäksi ja ettei sairaus ole levinnyt ihossa, papin tulee julistaa hänet puhtaaksi. Kyseessä on ihottuma. Hänen on pestävä vaatteensa, ja sen jälkeen hän on puhdas.

7. Jos ihottuma kuitenkin leviää leviämistään ihossa sen jälkeen, kun hän oli näyttäytynyt papille puhtaaksi julistamista varten, hänen tulee näyttäytyä papille uudestaan.

8. Jos pappi huomaa, että ihottuma on levinnyt ihossa, hänen tulee julistaa sairastunut epäpuhtaaksi. Kyseessä on spitaali.

9. Kun ihmiseen tulee spitaali, hänet on vietävä papin luo.

10. Jos pappi huomaa, että ihossa on valkoinen nystyrä ja siinä olevat karvat ovat muuttuneet valkoisiksi ja että nystyrä on vereslihalla,

11. sairaan ihossa on jo vanha spitaali. Papin tulee julistaa hänet epäpuhtaaksi eikä enää eristää häntä tarkkailtavaksi, sillä hän on epäpuhdas.

12. Jos spitaali leviää ihossa niin voimakkaasti, että se peittää sairaan koko ihon päästä jalkoihin asti, mihin pappi katsoneekin,

13. ja pappi huomaa, että spitaali peittää koko ihon, hänen tulee julistaa sairas puhtaaksi. Tämä on muuttunut kokonaan valkoiseksi ja on puhdas.

14. Mutta sinä päivänä, jona hänessä näkyy vereslihaa, hänestä tulee epäpuhdas.

15. Kun pappi näkee vereslihan, hänen tulee julistaa sairas epäpuhtaaksi. Veresliha on epäpuhdasta, se on spitaalia.

16. Mutta jos veresliha palaa entiselleen ja muuttuu valkoiseksi, sairaan on mentävä papin luo.

17. Jos pappi huomaa, että sairas kohta on muuttunut valkoiseksi, hänen tulee julistaa sairas puhtaaksi; hän on puhdas.

18. Jos hänen ihoonsa tulee paise, joka paranee jälleen,

19. mutta paiseen tilalle tulee valkoinen nystyrä tai vaaleanpunainen laikku, hänen tulee näyttäytyä papille.

20. Jos pappi huomaa, että kohta näyttää muuta ihoa matalammalta, ja että karvat siinä ovat muuttuneet valkoisiksi, papin tulee julistaa sairas epäpuhtaaksi. Paiseeseen on puhjennut spitaali.

21. Mutta jos pappi huomaa, ettei siinä ole valkoisia karvoja eikä paikka ole muuta ihoa matalampi, ja että sen väri on muuttunut entiselleen[7], hänen tulee eristää tutkittava seitsemäksi päiväksi.

22. Jos laikku ihossa leviää leviämistään, papin tulee julistaa sairastunut epäpuhtaaksi. Tämä on saanut tartunnan.

23. Mutta jos pilkku pysyy alallaan eikä leviä, se on paiseen arpi, ja papin tulee julistaa hänet puhtaaksi.

24. Tai, jos joku saa palohaavan ihoonsa, ja palohaavan vereslihaan tulee vaaleanpunainen tai valkoinen laikku,

25. ja pappi näkee karvojen muuttuneen laikussa valkoisiksi ja paikan näyttävän muuta ihoa matalammalta, niin palohaavaan on puhjennut spitaali. Papin on julistettava hänet epäpuhtaaksi, sillä kyseessä on spitaalitartunta.

26. Mutta jos pappi näkee, ettei laikussa ole valkoisia karvoja eikä se ole muuta ihoa matalampi ja että sen väri on muuttunut entiselleen[8], hänen tulee eristää tutkittava seitsemäksi päiväksi.

27. Jos pappi seitsemäntenä päivänä näkee tartunnan yhä levinneen ihossa, hänen tulee julistaa sairas epäpuhtaaksi. Kyseessä on spitaali.

28. Jos laikku sen sijaan on pysynyt alallaan eikä ole levinnyt ihossa ja sen väri on muuttunut entiselleen, kyseessä on palohaavasta syntynyt nystyrä. Papin tulee julistaa tutkittava puhtaaksi, sillä kyseessä on palohaavan arpi.

29. Jos miehen tai naisen päähän tai leukaan tulee tartunta,

30. ja pappi huomaa, että sairas kohta näyttää muuta ihoa matalammalta ja että siinä on ohuita, kellertäviä karvoja, hänen tulee julistaa sairastunut epäpuhtaaksi. Kyseessä on tartunta, joka on pää- tai leukaspitaalia.

31. Mutta jos pappi huomaa, ettei tartunta päässä näytä muuta ihoa matalammalta eikä siinä ole mustia karvoja, hänen tulee eristää tartunnan saanut seitsemäksi päiväksi.

32. Jos pappi seitsemäntenä päivänä näkee, ettei tartunta ole levinnyt ja ettei kohdassa ole kellertäviä karvoja eikä se näytä muuta ihoa matalammalta,

33. tartunnan saaneen on ajettava hiuksensa tai partansa, paitsi ei tartunnan paikkaa, ja papin tulee eristää tartunnan saanut toistamiseen seitsemäksi päiväksi.

34. Ja jos pappi seitsemäntenä päivänä näkee, ettei tartunta ole levinnyt ihossa ja ettei sairas kohta näytä muuta ihoa matalammalta, papin tulee julistaa hänet puhtaaksi. Hänen on pestävä vaatteensa. Sitten hän on puhdas.

35. Jos tartunta kuitenkin leviää leviämistään ihossa sen jälkeen, kun hänet on julistettu puhtaaksi,

36. ja pappi näkee, että tartunta on levinnyt ihossa, papin ei enää tarvitse etsiä kellertäviä karvoja. Tartunnan saanut on epäpuhdas.

37. Mutta jos tartunta päässä näyttää papista pysyneen entisellään ja siihen on kasvanut mustia karvoja, se on parantunut. Tutkittava on puhdas, ja papin tulee julistaa tutkittu puhtaaksi.

38. Jos miehen tai naisen ihoon tulee laikkuja, valkoisia laikkuja,

39. ja pappi huomaa, että hänen ihossaan olevat valkoiset laikut ovat himmeitä, ihoon on puhjennut ihottuma. Hän on puhdas.

 40. Jos hiukset lähtevät miehen päästä, hän on kalju. Hän on puhdas.

 41. Jos hiukset lähtevät hänen päänsä otsapuolelta, hän on otsalta kalju. Hän on puhdas.

 42. Mutta jos päälaen tai otsapuolen kaljuun kohtaan ilmestyy vaaleanpunainen laikku, se on spitaalia, joka esiintyy päälaen tai otsapuolen kaljussa kohdassa.

 43. Jos pappi näkee, että päälaen tai otsapuolen kaljussa kohdassa on vaaleanpunainen nystyrä, ja se näyttää ihossa olevalta spitaalilta,

 44. mies on spitaalinen. Hän on epäpuhdas, ja papin tulee julistaa hänet epäpuhtaaksi päässä olevan tartunnan tähden.

 45. Spitaalitartunnan saaneen tulee kulkea repaleisissa vaatteissa, tukka hajallaan ja kasvojen alaosa peitettynä ja huutaa: 'Epäpuhdas, epäpuhdas!'

 46. Hän on epäpuhdas niin kauan kuin hänessä on spitaali. Hän on epäpuhdas, ja hänen on asuttava yksinään. Hänen asuinpaikkansa on oltava leirin ulkopuolella.

47. Jos vaatteeseen tulee spitaalitartunta, olipa vaate villainen tai pellavainen,

48. tai pellavaiseen tai villaiseen loimeen tai kuteeseen tai nahkaan tai mihin tahansa nahasta tehtyyn esineeseen,

49. ja tartunnan kohta muuttuu vihertäväksi tai punertavaksi vaatekappaleessa tai nahassa tai loimessa tai kuteessa tai missä tahansa nahasta tehdyssä esineessä, se on spitaalitartuntaa ja se on näytettävä papille.

50. Kun pappi on todennut tartunnan, hänen tulee eristää tartunnan saanut esine seitsemäksi päiväksi.

51. Jos hän seitsemäntenä päivänä näkee, että tartunta on levinnyt vaatteessa, loimessa tai kuteessa, tai missä tahansa nahasta tehdyssä esineessä, se on pahanlaatuista spitaalia. Se on epäpuhdasta.

52. Papin tulee polttaa villainen tai pellavainen vaate tai loimi tai kude tai mikä tahansa nahasta tehty esine, jossa tartunta on, sillä se on pahanlaatuista spitaalia. Se on poltettava tulessa.

53. Mutta jos pappi näkee, ettei tartunta ole levinnyt vaatteessa tai loimessa tai kuteessa tai nahasta tehdyssä esineessä, olipa se mikä tahansa,

54. hänen tulee määrätä tartunnan saanut esine pestäväksi ja eristää se toistamiseen seitsemäksi päiväksi.

55. Jos pappi pesemisen jälkeen huomaa, että tartunta on samannäköinen kuin ennen eikä se ole levinnyt, esine on epäpuhdas, ja se pitää polttaa tulessa. Se on spitaalin syömä, joko nurjalta tai oikealta puolelta.

56. Mutta jos pappi näkee, että tartunnan kohta on pesemisen jälkeen vaalennut, hänen tulee repäistä se pois vaatekappaleesta tai nahasta tai loimesta tai kuteesta.

57. Jos tutkittuun vaatteeseen tai loimeen tai kuteeseen tai mihin tahansa nahasta tehtyyn esineeseen vielä ilmestyy tartuntaa, siihen on puhjennut spitaali, ja esine, jossa tartunta on, on poltettava tulessa.

58. Sen sijaan vaate tai loimi tai kude tai mikä tahansa nahasta tehty esine, josta tartunta on pestäessä kadonnut, on pestävä toistamiseen, ja niin se on puhdas."

59. Tämä on laki spitaalitarttumasta villaisessa tai pellavaisessa vaatteessa, loimessa tai kuteessa tai missä tahansa nahasta tehdyssä esineessä ja niiden puhtaaksi tai epäpuhtaaksi julistamisesta.

 

14. luku

 

Laki spitaalisen puhtaaksi julistamisesta

 

1. Herra puhui Moosekselle:

2. "Tämä on laki joka koskee spitaalista silloin, kun hänet julistetaan puhtaaksi. Hänet on tuotava papin eteen,

3. ja papin on mentävä leirin ulkopuolelle. Kun pappi näkee, että spitaalinen on parantunut spitaalitartunnasta,

4. hänen on käskettävä, että puhdistettavaa varten tuodaan kaksi elävää, puhdasta lintua sekä setripuuta, helakanpunaista lankaa sekä iisoppikorsi.

5. Papin tulee käskeä häntä teurastamaan toinen lintu raikasta vettä sisältävän saviastian päällä

6. ja tuomaan elävä lintu sekä setripuu, helakanpunainen lanka ja iisoppikorsi. Papin tulee kastaa nämä sekä elävä lintu sen linnun vereen, joka teurastettiin raikkaan veden päällä,

7. ja pirskottaa sitä seitsemän kertaa spitaalista puhdistettavan päälle. Puhdistettuaan tämän hänen tulee päästää elävä lintu vapaaksi.

8. Puhdistettavan on pestävä vaatteensa, ajeltava kaikki hiuksensa ja karvansa, peseydyttävä vedessä, ja niin hän tulee puhtaaksi. Sen jälkeen hän saa mennä leiriin, mutta hänen on asuttava telttansa ulkopuolella seitsemän päivää.

9. Seitsemäntenä päivänä hänen on ajeltava kaikki hiuksensa sekä partansa ja kulmakarvansa - hänen on ajeltava kaikki ihokarvansa. Sitten hänen on pestävä vaatteensa ja ruumiinsa vedessä, ja niin hän tulee puhtaaksi.

10. Kahdeksantena päivänä hänen tulee ottaa kaksi virheetöntä karitsaa ja virheetön, vuoden vanha uuhikaritsa sekä ruokauhriksi kolme kymmenesosaa eefaa hienoja vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu öljyä, sekä yksi loog-mitta öljyä.

11. Puhdistusta toimittavan papin tulee asettaa puhdistettava henkilö ja uhrit Herran eteen ilmestysmajan portille.

12. Sitten papin tulee ottaa toinen karitsa ja uhrata se vikauhriksi, samoin loog-mitta öljyä, ja heiluttaa niitä heilutusuhrina Herran edessä.

13. Karitsa tulee teurastaa paikassa, jossa syntiuhri- ja polttouhrit teurastetaan, pyhässä paikassa, sillä vikauhri on pyhistä pyhintä kuten syntiuhrikin; se kuuluu papille.

14. Papin tulee ottaa vikauhrin verta ja sivellä sitä puhdistettavan oikeaan korvalehteen sekä oikean käden peukaloon ja oikean jalan isovarpaaseen.

15. Sen jälkeen hänen tulee ottaa öljyä loog-mitasta, kaataa sitä vasemmalle kämmenelleen,

16. kastaa oikean kätensä etusormi vasemmalla kämmenellään olevaan öljyyn ja pirskottaa öljyä sormellaan seitsemän kertaa Herran edessä.

17. Käteensä jäänyttä öljyä papin tulee sivellä puhdistettavan oikeaan korvalehteen, oikean käden peukaloon ja oikean jalan isovarpaaseen vikauhrin veren päälle.

18. Lopun käteensä jääneen öljyn pappi sivelköön puhdistettavan päähän. Näin pappi toimittaa hänelle sovituksen Herran edessä.

19. Sitten papin tulee uhrata syntiuhri ja toimittaa puhdistettavalle sovitus tämän epäpuhtaudesta. Sen jälkeen hänen tulee teurastaa polttouhri

20. ja uhrata polttouhri sekä ruokauhri alttarilla. Näin pappi toimittaa puhdistettavalle sovituksen, ja tämä on puhdas.

21. Jos puhdistettava on köyhä eikä saa hankituksi, mitä on säädetty, hän voi tuoda sovituksekseen yhden karitsan vikauhriksi, heilutusuhriksi, sekä ruokauhriksi eefa-mitan kymmenesosan hienoja vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu öljyä, sekä loog-mitan öljyä

22. ja kaksi metsäkyyhkystä tai kaksi kyyhkysenpoikaa, jotka hän saa hankituksi. Toinen olkoon syntiuhri ja toinen polttouhri.

23. Puhdistettavan tulee viedä ne papille kahdeksantena päivänä puhdistamistaan varten Herran eteen ilmestysmajan ovelle.

24. Papin ottakoon vikauhrikaritsan sekä loog-mitan öljyä ja heiluttakoon niitä heilutusuhrina Herran edessä.

25. Hänen tulee teurastaa vikauhrikaritsa, ottaa vikauhrin verta ja sivellä sitä puhdistettavan oikeaan korvalehteen sekä oikean käden peukaloon ja oikean jalan isovarpaaseen.

26. Sen jälkeen papin tulee kaataa öljyä vasemmalle kämmenelleen

27. ja pirskottaa seitsemän kertaa oikealla etusormellaan vasemmalla kämmenellään olevaa öljyä Herran edessä.

28. Käteensä jäänyttä öljyä pappi sivelköön puhdistettavan oikeaan korvalehteen, oikean käden peukaloon ja oikean jalan isovarpaaseen, kohtaan, missä on vikauhrin verta.

29. Loput käteensä jääneestä öljystä papin tulee sivellä puhdistettavan päähän toimittaakseen hänelle sovituksen Herran edessä.

30. Lopuksi papin tulee uhrata toinen puhdistettavan hankkimista metsäkyyhkysistä tai kyyhkysenpojista,

31. joihin tämän varat ovat riittäneet, toinen syntiuhriksi ja toinen polttouhriksi, sekä lisäksi ruokauhri. Näin pappi toimittaa puhdistettavalle sovituksen Herran edessä."

32. Tämä on laki spitaalia sairastavasta, joka ei saa hankituksi puhdistamistaan varten kaikkea, mikä on säädetty.

 

Talossa esiintyvää spitaalia koskeva laki

 

33. Herra puhui Moosekselle ja Aaronille ja sanoi:

34. "Kun olette tulleet Kanaanin maahan, jonka minä annan teidän omaisuudeksenne, ja minä sallin spitaalin tarttua johonkin taloon omistamassanne maassa,

35. talon omistajan tulee mennä kertomaan siitä papille ja sanoa: 'Minusta näyttää kuin talossani olisi tartunta.

36. Pappi käskeköön tyhjentämään talon ennen kuin menee tutkimaan tartuntaa, ettei kaikki, mitä talossa on, tulisi epäpuhtaaksi. Sen jälkeen pappi voi mennä tarkastamaan talon.

37. Jos hän näkee, että talon seinissä on tartunta, vihertäviä tai punertavia syvennyksiä, jotka näyttävät muuta seinää matalammilta,

38. papin on lähdettävä talosta oven ulkopuolelle ja eristettävä talo seitsemäksi päiväksi.

39. Jos hän palattuaan seitsemäntenä päivänä näkee, että tartunta on levinnyt talon seinissä,

 40. hänen on käskettävä, että kivet, joissa tartunta on, on irrotettava seinästä ja heitettävä kaupungin ulkopuolelle epäpuhtaaseen paikkaan.

 41. Koko talo on kaavittava sisäpuolelta puhtaaksi, ja kaavittu savi heitettävä kaupungin ulkopuolelle epäpuhtaaseen paikkaan.

 42. Sitten on otettava toiset kivet, pantava ne entisten tilalle ja otettava uutta savea ja savettava talo sillä.

 43. Jos tartunta puhkeaa uudelleen talossa sen jälkeen, kun kivet on otettu pois seinästä ja talo kaavittu puhtaaksi sekä savettu uudestaan,

 44. papin tulee mennä sisään ja tarkastaa talo. Jos tartunta on levinnyt talossa, kyseessä on pahanlaatuinen spitaali ja talo on epäpuhdas.

 45. Talo on hajotettava ja sen kivet, puuosat ja kaikki sen savi on vietävä ulos kaupungista epäpuhtaaseen paikkaan.

 46. Jokainen, joka menee sisälle siihen taloon milloin tahansa sinä aikana, kun se on eristettynä, on epäpuhdas iltaan asti.

 47. Sen, joka makaa siinä talossa, on pestävä vaatteensa. Samoin on pestävä vaatteensa sen, joka syö siinä talossa.

 48. Mutta jos pappi sisälle mentyään näkee, ettei tartunta ole levinnyt talossa sen jälkeen, kun talo on savettu, hänen tulee julistaa talo puhtaaksi, sillä tartunta on parantunut.

 49. Sitten hänen tulee ottaa talon puhdistamista varten kaksi lintua sekä setripuuta, helakanpunaista lankaa ja iisoppikorsi.

 50. Hänen on teurastettava toinen lintu raikasta vettä sisältävän saviastian päällä.

 51. Sitten hänen on otettava setripuu, iisoppikorsi, helakanpunainen lanka ja elävä lintu, kastettava ne teurastetun linnun vereen ja raikkaaseen veteen sekä pirskotettava sitä taloon seitsemän kertaa.

52. Näin hänen tulee puhdistaa talo linnun verellä ja raikkaalla vedellä, elävällä linnulla, setripuulla, iisoppikorrella ja helakanpunaisella langalla.

53. Lopuksi hänen tulee päästää elävä lintu vapaaksi kaupungin ulkopuolella. Näin hän on toimittanut talolle sovituksen, ja siitä tulee puhdas."

54. Tämä on laki kaikista spitaalitartunnan sekä pää- että leukaspitaalin muodoista,

55. spitaalista vaatteissa ja taloissa,

56. nystyröistä, ihottumista ja vaaleista laikuista.

57. Näin on säädetty siitä, milloin on toimitettava epäpuhtaaksi julistaminen ja milloin puhtaaksi julistaminen. Tämä on laki spitaalista.

 

15. luku

 

Sukupuolista epäpuhtautta koskeva laki

 

1. Herra puhui Moosekselle ja Aaronille:

2. "Sanokaa israelilaisille näin: Jos jollakin miehellä on vuotoa sukuelimestään[9], hänen vuotonsa on epäpuhdasta.

3. Hänen epäpuhtautensa on yhtäläistä riippumatta siitä, vuotaako hänen elimensä vai pidättääkö se vuodon.

4. Jokainen vuode, jolla vuotoa sairastava makaa, tulee epäpuhtaaksi; samoin tulee epäpuhtaaksi jokainen esine, jolla hän istuu.

5. Sen, joka koskee hänen vuoteeseensa, on pestävä vaatteensa, peseydyttävä vedessä, ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

6. Samoin on sen, joka istuu johonkin, jonka pääällä vuotoa sairastava on istunut, pestävä vaatteensa, peseydyttävä vedessä ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

7. Samoin sen, joka koskee vuotoa sairastavan ruumiiseen, on pestävä vaatteensa, peseydyttävä vedessä, ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

8. Jos vuotoa sairastava sylkee puhtaan ihmisen päälle, tämän on pestävä vaatteensa, peseydyttävä vedessä, ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

9. Jokainen satula, jolla vuotoa sairastava ratsastaa, tulee epäpuhtaaksi.

10. Jokainen, joka koskee mihin hyvänsä, mikä on ollut vuotoa sairastavan alla, on epäpuhdas iltaan asti. Sen, joka kantaa sellaista, on pestävä vaatteensa, peseydyttävä vedessä, ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

11. Jokaisen, johon vuotoa sairastava koskee ilman, että on huuhtonut käsiään vedessä, on pestävä vaatteensa, peseydyttävä vedessä ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

12. Saviastia, johon vuotoa sairastava koskee, on rikottava, mutta jokainen puuesine tulee huuhtoa vedessä.

13. Kun vuotoa sairastava puhdistuu vuodostaan, hänen tulee laskea seitsemän päivää puhdistumisestaan ja pestä vaatteensa ja ruumiinsa virtaavassa vedessä, ja niin hän on puhdas.

14. Kahdeksantena päivänä hänen tulee ottaa kaksi metsäkyyhkystä tai kaksi kyyhkysenpoikaa, tulla Herran eteen ilmestysmajan portille ja antaa ne papille.

15. Papin tulee uhrata ne, toinen syntiuhriksi ja toinen polttouhriksi. Näin pappi toimittaa Herran edessä hänelle sovituksen hänen vuodostaan.

16. Kun miehellä on ollut siemensyöksy, hänen tulee pestä koko ruumiinsa vedessä ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

17. Jokainen vaate ja jokainen nahka, johon siemennestettä on tullut, tulee pestä vedessä, ja se on epäpuhdas iltaan asti.

18. Kun nainen on maannut miehen kanssa, joka on saanut siemensyöksyn, molempien tulee peseytyä vedessä, ja he ovat epäpuhtaita iltaan asti.

19. Kun naisella on verenvuoto, toisin sanoen hänen kuukautisvuotonsa[10], hänen on oltava kuukautistilassaan seitsemän päivää, ja jokainen, joka häneen koskee, on epäpuhdas iltaan asti.

20. Kaikki, minkä päällä hän makaa kuukautistilansa aikana, tulee epäpuhtaaksi; samoin tulee epäpuhtaaksi kaikki, minkä päällä hän istuu.

21. Jokaisen, joka koskee hänen vuoteeseensa, on pestävä vaatteensa, peseydyttävä vedessä, ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

22. Myös jokaisen, joka koskee mihin hyvänsä, minkä päällä nainen on istunut, on pestävä vaatteensa, peseydyttävä vedessä, ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

23. Jos koskee mihin tahansa, mikä on naisen vuoteella tai esineen päällä, jolla hän on istunut, tulee epäpuhtaaksi iltaan asti.

24. Jos mies kaikesta huolimatta makaa naisen kanssa ja tämän kuukautisvertaan tulee häneen, hän tulee epäpuhtaaksi seitsemäksi päiväksi, ja jokainen vuode, jossa hän makaa, tulee epäpuhtaaksi.

25. Jos naisella on kauan verenvuotoa, vaikka ei ole hänen kuukautisaikansa, tai jos vuoto jatkuu pitempään kuin hänen kuukautisaikansa, hänen epäpuhtautensa on koko vuodon ajan samanlaista kuin hänen kuukautisaikanaankin; hän on epäpuhdas.

26. Jokainen vuode, jossa hän makaa milloin tahansa vuotonsa aikana, katsotaan samanlaiseksi kuin hänen kuukautisaikanaan käyttämänsä vuode. Samoin mikä tahansa, minkä päällä hän silloin istuu, tulee samalla tavoin epäpuhtaaksi kuin hänen kuukautisaikanaankin.

27. Jokainen, joka niihin koskee, tulee epäpuhtaaksi, ja hänen on pestävä vaatteensa, peseydyttävä vedessä, ja hän on epäpuhdas iltaan asti.

28. Kun naisen vuoto päättyy[11], hänen tulee laskea seitsemän päivää, ja sen jälkeen hän on puhdas.

29. Kahdeksantena päivänä hänen tulee hankkia itselleen kaksi metsäkyyhkystä tai kaksi kyyhkysenpoikaa ja tuoda ne papille, ilmestysmajan portille.

30. Papin tulee uhrata toinen syntiuhriksi ja toinen polttouhriksi. Näin pappi toimittaa hänelle sovituksen Herran edessä hänen vuotonsa epäpuhtauden tähden.

31. Teidän on varoitettava israelilaisia epäpuhtaudesta. Muuten he kuolevat epäpuhtaina, kun saastuttavat minun telttamajani, joka on heidän keskellään."

32. Tämä on laki miehestä, joka sairastaa vuotoa tai jolla on siemensyöksy, josta hän tulee epäpuhtaaksi,

33. ja naisesta, joka on epäpuhdas kuukautistensa aikana, sekä miehestä tai naisesta, jolla on jotakin vuotoa, sekä miehestä, joka makaa epäpuhtaan naisen kanssa.

 

16. luku

 

Suuri sovituspäivä

 

1. Sen jälkeen kun kaksi Aaronin poikaa olivat kuolleet - he kuolivat astuessaan Herran eteen - Herra puhui Moosekselle.

2. Herra sanoi: "Sano veljellesi Aaronille, ettei hän menisi pyhimpään, esiripun sisäpuolelle, arkun päällä olevan sovituspaikan eteen milloin tahansa. Muuten hän kuolee, sillä minä ilmestyn pilvessä sovituspaikan yläpuolella.

3. Näin on Aaronin mentävä pyhimpään: mukanaan nuori härkä syntiuhriksi ja pässi polttouhriksi.

4. Hänen on puettava ylleen pyhä pellavatunika, peitettävä sukuelimensä pellavahousuilla, vyötettävä itsensä pellavavyöllä ja pantava pellavainen turbaani päähänsä. Ne ovat pyhät vaatteet. Hänen tulee pestä ruumiinsa vedessä ja pukeutua pyhiin vaatteisiin.

5. Hänen tulee ottaa israelilaisten seurakunnalta kaksi vuohta syntiuhriksi ja yksi pässi polttouhriksi.

6. Aaronin on tuotava oma syntiuhrihärkänsä ja toimitettava sovitus itselleen ja perheelleen.

7. Sitten hänen on otettava ne kaksi vuohipukkia ja asetettava ne Herran eteen ilmestysmajan ovelle.

8. Aaronin tulee heittää arpaa, kumpi vuohipukeista kuuluu Herralle ja kumpi Asaselille[12].

9. Hänen on tuotava vuohipukki, jonka arpa määräsi Herralle, ja uhrattava se syntiuhriksi.

10. Se vuohipukki, jonka arpa määräsi Asaselille, on tuotava elävänä Herran eteen. Sen kautta toimitetaan sovitus, ja se päästetään Asaselille autiomaahan.

11. Aaronin on tuotava oma syntiuhrihärkänsä, toimitettava sovitus itselleen ja perheelleen. Hänen on teurastettava oma syntiuhrihärkänsä.

12. Sitten hänen on otettava suitsutusastiansa täyteen palavia hiiliä Herran edestä alttarilta, kouransa täyteen hienonnettua, miellyttävän tuoksuista suitsuketta ja vietävä ne esiripun sisäpuolelle.

13. Hänen tulee panna suitsuke tuleen Herran eteen, että suitsutus peittäisi pilvenä liiton[13]arkun päällä olevan sovituspaikan, ettei hän kuolisi.

14. Hänen on otettava härän verta ja pirskotettava sitä sormellaan sovituspaikan päälle itää kohti. Hänen on myös pirskotettava verta sormellaan sovituspaikan eteen seitsemän kertaa.

15. Sitten hänen on teurastettava kansan syntiuhrivuohi, vietävä sen verta esiripun sisäpuolelle ja tehtävä verellä samoin kuin hän teki mullikan verellä. Hänen on pirskotettava sitä sovituspaikan päälle ja sovituspaikan eteen.

16. Näin hänen on toimitettava sovitus pyhäkölle israelilaisten epäpuhtauden ja heidän rikostensa tähden, olkootpa heidän syntinsä millaisia tahansa. Hänen on tehtävä samoin myös ilmestysmajalle, joka on heidän keskellään, keskellä heidän epäpuhtauttaan.

17. Ilmestysmajassa ei saa olla yhtään ihmistä Aaronin mennessä pyhimpään toimittamaan sovitusta, eikä ennen kuin hän lähtee sieltä ja on toimittanut sovituksen itselleen, perheelleen ja koko Israelin seurakunnalle.

18. Sitten hänen on mentävä alttarin luo, joka on Herran edessä, ja toimitettava sille sovitus. Hänen on otettava härän ja kauriin verta ja siveltävä sitä kaikkialle alttarin sarviin.

19. Hänen tulee pirskottaa sen päälle verta sormellaan seitsemän kertaa sekä puhdistaa ja pyhittää se israelilaisten epäpuhtaudesta.

20. Aaronin toimitettua loppuun pyhimmän ja ilmestysmajan sekä alttarin sovittamisen hänen on tuotava elävä vuohi,

21. laskettava molemmat kätensä sen pään päälle ja tunnustettava sen päälle kaikki israelilaisten pahat teot ja kaikki heidän rikkomuksensa, olipa heillä mitä syntejä tahansa, ja pantava ne vuohen pään päälle. Sitten hänen on lähetettävä vuohi autiomaahan tehtävään määrätyn miehen viemänä.

22. Näin vuohi kantaa kaikki heidän pahat tekonsa autiolle seudulle. Se on päästettävä vapaaksi autiomaassa.

23. Sen jälkeen Aaronin tulee mennä ilmestysmajaan, riisua yltään pellavavaatteet, jotka hän puki päälleen mennessään pyhimpään, ja jättää ne sinne.

24. Hänen tulee pestä itsensä vedellä pyhässä paikassa ja pukea ylleen omat vaatteensa. Sitten hänen tulee lähteä sieltä ja uhrata oma polttouhrinsa sekä kansan polttouhri ja toimittaa sovitus sekä itselleen että kansalle.

25. Syntiuhrin rasva hänen on poltettava alttarilla.

26. Sen, joka päästi vuohen autiomaahan Asaselille, on pestävä vaatteensa ja peseydyttävä vedessä. Sitten hän voi tulla leiriin.

27. Syntiuhrihärkä ja syntiuhrivuohi, joiden veri tuotiin sovituksen toimittamista varten pyhäkköön, on vietävä leirin ulkopuolelle, ja niiden nahka, liha ja sisälmykset on poltettava tulessa.

28. Sen, joka ne polttaa, on pestävä vaatteensa ja peseydyttävä vedessä. Sitten hän voi tulla leiriin.

29. Tämä on teille ikuinen säädös: seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä teidän tulee nöyryyttää itsenne[14] ettekä saa tehdä mitään työtä, ei maan kansalainen eikä keskuudessanne asuva muukalainen.

30. Sinä päivänä teille näet toimitetaan sovitus teidän puhdistamiseksenne. Silloin te tulette Herran edessä puhtaiksi kaikista synneistänne.

31. Sen tulee olla teille sapatti, levon päivä, nöyryyttäkää silloin itsenne. Tämä on ikuinen säädös.

32. Papin, joka on voideltu ja joka on vihitty papinvirkaan isänsä tilalle, on toimitettava sovitus. Hänen on puettava ylleen pellavavaatteet, pyhät vaatteet,

33. ja toimitettava sovitus pyhistä pyhimmälle, ilmestysmajalle ja alttarille. Hänen on toimitettava sovitus myös papeille ja koko seurakunnalle.

34. Tämän on teille ikuinen säädös: teidän on toimitettava israelilaisille sovitus kaikista heidän synneistään kerran vuodessa." Mooses teki niin kuin Herra oli häntä käskenyt.

 

17. luku

 

Teurastaminen ja uhraaminen

 

1. Herra sanoi Moosekselle:

2. "Puhu Aaronille ja hänen pojilleen sekä kaikille israelilaisille. Sano heille: Tämä on käsky, jonka Herra on antanut:

3. Jos kuka tahansa Israelin heimosta teurastaa härän, karitsan tai vuohen leirissä tai leirin ulkopuolella

4. eikä tuo sitä ilmestysmajan portille uhratakseen sen Herralle Herran telttamajan edessä, sen miehen teko katsotaan veren vuodattamiseksi. Se mies on vuodattanut verta, ja on hänet erotettava kansastaan.

5. Tämä siksi, että israelilaiset toisivat ulkona teurastamansa uhrit papille Herran eteen ilmestysmajan ovelle, ja uhraisivat ne yhteysuhriksi Herralle.

6. Papin tulee pirskottaa veri Herran alttarille ilmestysmajan oven edessä ja polttaa rasva miellyttäväksi tuoksuksi Herralle.

7. He eivät saa enää uhrata uhrejaan vuohipukeille[15], joita he seuraavat haureellisesti. Tämä on heille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen.

8. Sano heille: Jos kuka tahansa Israelin heimoon kuuluva tai teidän keskuudessanne asuva muukalainen uhraa polttouhrin tai teurasuhrin

9. eikä tuo sitä Herralle uhrattavaksi ilmestysmajan ovelle, se mies on erotettava kansastaan.

 

Veren syönti kielletään

 

10. Jos kuka tahansa Israelin heimoon kuuluva tai teidän keskuudessanne asuva muukalainen syö verta, mitä verta tahansa, minä käännän kasvoni sitä ihmistä vastaan, joka verta syö, ja erotan hänet kansastaan.

11. Lihan sielu on näet veressä, ja minä olen antanut veren teille tuottamaan alttarilla sovituksen sieluillenne, sillä veri tuottaa sovituksen, koska siinä on sielu.

12. Sen tähden minä olen sanonut israelilaisille: Kukaan teistä ei saa syödä verta, eikä myöskään keskuudessanne asuva muukalainen saa syödä verta.

13. Jos kuka tahansa Israelin heimoon kuuluva tai keskuudessanne asuva muukalainen pyydystää syötävän eläimen tai linnun, hänen on vuodatettava sen veri maahan ja peitettävä mullalla.

14. Kaiken lihan sielu on näet sen veri; siinä on sen sielu. Siksi minä sanon israelilaisille: Älkää syökö minkään eläimen[16] verta, sillä kaiken lihan sielu on sen veri. Jokainen, joka sitä syö, erotettakoon kansastaan.

15. Jokaisen, joka syö itsestään kuollutta tai kuoliaaksi raadeltua eläintä, olipa hän maan kansalainen tai muukalainen, on pestävä vaatteensa, peseydyttävä vedessä, ja hän on epäpuhdas iltaan asti. Sitten hän on puhdas.

16. Mutta jos hän ei pese vaatteitaan eikä peseydy, hän on vastuussa synnistään."

 

PYHYYTTÄ TÄHDENTÄVÄT LAIT

 

18. luku

 

Kielletyt sukupuolisuhteet

 

1. Herra puhui Moosekselle:

2. "Sano israelilaisille näin: Minä olen Herra, teidän Jumalanne.

3. Älkää tehkö niin kuin tehdään Egyptin maassa, jossa te asuitte, älkääkä niin kuin tehdään Kanaanin maassa, johon minä teidät vien. Älkää vaeltako heidän lakiensa mukaan.

4. Tehkää minun lakieni mukaan ja noudattakaa minun säädöksiäni vaeltaaksenne niiden mukaan. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.

5. Noudattakaa minun lakejani ja säädöksiäni. Ihminen, joka noudattaa niitä, elää niistä. Minä olen Herra.

6. Kukaan teistä ei saa lähestyä lähiomaistaan paljastaakseen hänen sukuelimensä. Minä olen Herra.

7. Älä paljasta isäsi tai äitisi sukuelimiä. Hän on sinun äitisi, älä paljasta hänen sukuelimiään.

8. Älä paljasta äitipuolesi sukuelimiä; ne ovat isäsi sukuelimet.

9. Älä paljasta sisaresi sukuelimiä, olipa hän isäsi tai äitisi tytär, kotona tai muualla syntynyt. Älä paljasta hänen sukuelimiään.

10. Älä paljasta poikasi tyttären tai tyttäresi tyttären sukuelimiä, sillä ne ovat omat sukuelimesi.

11. Älä paljasta äitipuolesi tyttären sukuelimiä. Hän on isäsi lapsi, sinun sisaresi.

12. Älä paljasta isäsi sisaren sukuelimiä; hän on sinun isäsi lähiomainen.

13. Älä paljasta äitisi sisaren sukuelimiä, sillä hän on sinun äitisi lähiomainen.

14. Älä paljasta setäsi sukuelimiä äläkä lähentele hänen vaimoaan. Hän on sinun tätisi.

15. Älä paljasta miniäsi sukuelimiä; hän on sinun poikasi vaimo. Älä paljasta hänen sukuelimiään.

16. Älä paljasta veljesi vaimon sukuelimiä; ne ovat veljesi sukuelimet.

17. Älä paljasta sekä naisen että hänen tyttärensä sukuelimiä äläkä ryhdy hänen poikansa tyttäreen tai tyttärensä tyttäreen paljastaaksesi tämän sukuelimet. Se on irstautta, sillä he ovat lähisukulaisia keskenään.

18. Älä nai vaimosi eläessä tämän sisarta, ettei tulisi riitaa, äläkä paljasta hänen sukuelimiään.

19. Älä paljasta vaimosi sukuelimiä, kun hän on epäpuhdas kuukautisaikanaan.

20. Älä makaa lähimmäisesi vaimon kanssa, ettet tulisi hänestä epäpuhtaaksi.

21. Älä pane lapsiasi kulkemaan tulen läpi Molokille[17], ettet häpäisisi Jumalasi nimeä. Minä olen Herra.

22. Mies ei saa maata miehen kanssa, niin kuin naisen kanssa maataan. Se on inhottavaa.

23. Älä yhdy mihinkään eläimeen, ettet siten saastuttaisi itseäsi, älköönkä nainen tarjoutuko eläimelle, että se yhtyisi häneen. Se on luonnonvastaista.

24. Älkää saastuttako itseänne millään näistä, sillä näillä kaikilla ovat saastuttaneet itsensä kansat, jotka minä karkotan teidän edeltänne.

25. Maa on tullut heistä epäpuhtaaksi, ja minä rankaisen siinä tehdyt pahat, ja maa oksentaa asukkaansa.

26. Teidän on siis noudatettava minun lakejani ja säädöksiäni, ettekä te saa tehdä mitään näistä inhottavuuksista, ei maan kansalainen eikä keskuudessanne asuva muukalainen.

27. Sillä kaikkia näitä inhottavuuksia tekivät tämän maan asukkaat ennen teitä, ja maa tuli epäpuhtaaksi.

28. Kunpa ei vain maa oksentaisi teitäkin, jos te saastutatte sen, niin kuin se on oksentanut ulos kansan, joka oli ennen teitä.

29. Jokainen, joka tekee minkä tahansa näistä inhottavuuksista, on näet erotettava kansastaan, jokainen, joka tekee sellaisia.

30. Noudattakaa siis minun määräyksiäni, ettette tekisi niiden inhottavien lakien mukaan, joita on noudatettu ennen teitä, ettekä saattaisi niillä itseänne epäpuhtaaksi. Minä olen Herra, teidän Jumalanne."

               

19. luku

 

Pyhyyttä ja oikeutta koskevia säädöksiä

 

1. Herra sanoi Moosekselle:

2. "Puhu koko israelilaisten seurakunnalle ja sano heille: Olkaa pyhät, sillä minä, Herra, teidän Jumalanne, olen pyhä.

3. Jokainen teistä kunnioittakoon äitiään ja isäänsä ja pitäköön minun sapattini. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.

4. Älkää kääntykö epäjumalien puoleen älkääkä tehkö itsellenne valettuja jumalankuvia. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.

5. Kun te uhraatte yhteysuhria Herralle, uhratkaa se niin, että hänen suosionsa tulee osaksenne.

6. Syökää se samana tai seuraavana päivänä jona uhraatte sen. Se mitä jää tähteeksi kolmanteen päivään, on poltettava tulessa.

7. Jos sitä kuitenkin syötäisiin kolmantena päivänä, se olisi epäpuhdasta eikä hyväksyttävää.

8. Sen syöjä on vastuussa synnistään, sillä hän on häpäissyt Herralle pyhitettyä. Se ihminen on erotettava kansastaan.

9. Kun korjaatte maanne satoa, älkää leikatko viljaa peltojenne reunoja myöten älkääkä poimiko tähkäpäitä leikkuun jälkeen.

10. Älkää myöskään korjatko tyhjäksi viinitarhaanne älkääkä poimiko varisseita rypäleitä, vaan jättäkää ne köyhälle ja muukalaiselle. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.

11. Älkää varastako, älkää valehdelko älkääkä pettäkö lähimmäistänne.

12. Älkää vannoko väärin minun nimessäni, ettette häpäisisi Jumalanne nimeä. Minä olen Herra.

13. Älä sorra lähimmäistäsi äläkä ota mitään väkisin. Älä pidätä palkkalaisen ansiota itselläsi aamuun asti.

14. Älä kiroa kuuroa äläkä pane estettä sokean eteen, vaan pelkää Jumalaasi. Minä olen Herra.

15. Älä tee vääryyttä tuomitessasi. Älä ole puolueellinen köyhän hyväksi äläkä suosi rikasta, vaan tuomitse lähimmäisesi oikein.

16. Älä kulje panettelijana kansasi keskellä äläkä seiso toimettomana, jos lähimmäisesi henki on vaarassa [18]. Minä olen Herra.

17. Älä vihaa veljeäsi sydämessäsi vaan ennemminkin nuhtele lähimmäistäsi, ettet tulisi syylliseksi hänen vuokseen.

18. Älä kosta äläkä kanna kaunaa omaan kansaasi kuuluvia vastaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Minä olen Herra.

19. Noudattakaa minun lakejani. Eri lajia olevat eläimet eivät saa pariutua karjassasi. Älä kylvä peltoosi kahdenlaista siementä, eikä ylläsi saa olla kahdenlaisista langoista kudottua vaatetta.

20. Jos mies on sukupuoliyhteydessä naisen kanssa, joka on orjatar ja toisen miehen hankkima ja jota ei ole lunastettu eikä laskettu vapaaksi, teko on rangaistava, ei kuitenkaan kuolemalla, koska nainen ei ollut vapaa.

21. Miehen on tuotava ilmestysmajan portille pässi vikauhrinaan Herralle,

22. ja pappi toimittaa Herran edessä vikauhripässin kautta hänelle sovituksen hänen tekemästään synnistä.

Näin hän saa tekemänsä synnin anteeksi.

23. Kun te tulette siihen maahan ja istutatte kaikenlaisia hedelmäpuita, niin jättäkää ne, niiden hedelmät, koskemattomiksi[19]. Kolme vuotta teidän on pidettävä ne koskemattomina; niitä ei saa syödä.

24. Neljäntenä vuotena kaikki niiden hedelmät tulee pyhittää ilojuhlassa Herran ylistykseksi,

25. ja viidentenä vuotena saatte syödä niiden hedelmää. Näin ne tuottavat teille runsaamman sadon. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.

26. Älkää syökö mitään verineen. Älkää ennustelko merkeistä älkääkä harjoittako noituutta.

27. Älkää leikatko[20] tukkaanne päälaen ympäriltä älkääkä turmelko partanne reunaa.

28. Älkää viillelkö itseänne vainajan tähden älkääkä tatuoiko itseänne. Minä olen Herra.

29. Älä häpäise tytärtäsi tekemällä hänestä porttoa, ettei maa joutuisi haureuden valtaan ja tulisi täyteen irstautta.

30. Pitäkää minun sapattini ja kunnioittakaa minun pyhäkköäni. Minä olen Herra.

31. Älkää kääntykö vainaja- ja tietäjähenkien puoleen. Älkää pyytäkö niiltä neuvoa, ettette tulisi niistä epäpuhtaiksi. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.

32. Nouse harmaapään edessä, kunnioita vanhusta ja pelkää Jumalaasi. Minä olen Herra.

33. Kun muukalainen asuu kanssanne teidän maassanne, älkää sortako häntä.

34. Luonanne asuva muukalainen olkoon kuin kuka tahansa teistä maan kansalaisista. Rakastakaa häntä niin kuin itseänne, sillä tekin olitte muukalaisina Egyptin maassa. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.

35. Älkää tehkö vääryyttä jakaessanne oikeutta älkääkä käyttäessänne pituus-, paino- tai vetomittaa.

36. Teillä tulee olla oikea vaaka, oikeat punnukset, oikea eefa-mitta ja oikea hiin-mitta. Minä olen Herra, teidän Jumalanne, joka vein teidät pois Egyptin maasta.

37. Noudattakaa kaikkia minun lakejani ja kaikkia minun säädöksiäni ja tehkää niiden mukaan. Minä olen Herra."

 

20. luku

 

Rangaistusmääräyksiä

 

1. Herra puhui Moosekselle:

2. "Sano israelilaisille: Jos kuka tahansa israelilainen tai Israelissa asuva muukalainen antaa lapsiaan Molokille, hänet on ehdottomasti surmattava. Maan kansa kivittäköön hänet.

3. Minä käännän kasvoni sitä miestä vastaan ja hävitän hänet kansastaan, koska hän on antanut lapsiaan Molokille saastuttaakseen minun pyhäkköni ja häpäistäkseen minun pyhän nimeni.

4. Jos maan kansa sulkee tyystin silmänsä tuon miehen teolta eikä surmaa häntä vaikka hän antaa lapsiaan Molokille,

5. minä itse käännän kasvoni tuota miestä ja hänen sukuaan vastaan. Minä hävitän heidät kansastaan - hänet ja kaikki ne, jotka häntä seuraten kulkevat haureellisesti Molokin jäljessä.

6. Jos joku kääntyy vainaja- tai tietäjähenkien puoleen ja lähtee haureudessa seuraamaan niitä, minä käännän kasvoni sitä ihmistä vastaan ja erotan hänet kansastaan.

7. Pyhittäytykää siis ja olkaa pyhät, sillä minä olen Herra, teidän Jumalanne.

8. Noudattakaa minun lakejani ja toimikaa niiden mukaan. Minä olen Herra, joka pyhitän teidät.

9. Sillä jokainen, joka kiroaa isäänsä tai äitiään, on ehdottomasti surmattava. Hän on kironnut isäänsä ja äitiään; hänen verensä tulkoon hänen itsensä päälle.

10. Jos mies tekee aviorikoksen toisen miehen vaimon kanssa – lähimmäisensä vaimon kanssa - on avionrikkojat, sekä mies että nainen, ehdottomasti surmattava.

11. Jos mies makaa äitipuolensa kanssa, hän paljastaa isänsä sukuelimet. Heidät molemmat on ehdottomasti surmattava; heidän verensä tulkoon heidän itsensä päälle.

12. Jos mies makaa miniänsä kanssa, heidät molemmat on ehdottomasti surmattava. He ovat tehneet törkeän teon; heidän verensä tulkoon heidän itsenä päälle.

13. Jos mies makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, he molemmat tekevät inhottavan teon. Heidät on ehdottomasti surmattava; heidän verensä tulkoon heidän itsensä päälle.

14. Jos mies ottaa vaimoksi naisen ja hänen äitinsä, se on irstailua. Mies sekä molemmat naiset on poltettava tulessa, ettei keskuudessanne olisi irstautta.

15. Mies, joka sekaantuu eläimeen, on ehdottomasti surmattava. Myös eläin on tapettava.

16. Samoin on nainen, joka tarjoutuu eläimelle, että se yhtyisi häneen, on ehdottomasti surmattava. Sekä nainen että eläin on tapettava. Heidän verensä tulkoon heidän itsensä päälle.

17. Jos mies makaa sisarensa kanssa[21], isänsä tai äitinsä tyttären kanssa, näkee hänen sukuelimensä ja tämä näkee hänen sukuelimensä, se on häpeällistä, ja heidät surmattakoon kansansa jäsenten nähden. Hän on paljastanut sisarensa sukuelimet ja joutuu vastaamaan rikoksestaan.

18. Jos mies makaa kuukautistilassa olevan naisen kanssa, on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan ja paljastaa hänen sukuelimensä ja nainen paljastaa verensä lähteen, heidät molemmat on erotettava kansastaan.

19. Älä paljasta äitisi sisaren tai isäsi sisaren sukuelimiä, sillä niin tekevä paljastaa lähiomaisensa sukuelimet ja joutuu vastaamaan rikoksestaan.

20. Jos joku makaa setänsä vaimon kanssa, hän paljastaa setänsä sukuelimet. He joutuvat vastaamaan synnistään ja kuolevat lapsettomina.

21. Jos mies makaa[22] veljensä vaimon kanssa, se on saastainen teko. Hän on paljastanut veljensä sukuelimet; heistä tulee lapsettomia.

22. Noudattakaa kaikkia lakejani, kaikkia säädöksiäni ja toimikaa niiden mukaan, ettei maa, johon minä vien teidät asumaan, oksentaisi teitä ulos.

23. Älkää vaeltako sen kansan lakien mukaan, jonka minä karkotan teidän edeltänne, sillä he ovat tehneet kaikkea tätä ja minä inhoan heitä.

24. Mutta teille minä sanon, että te tulette ottamaan omaksenne heidän maansa, sillä minä annan sen teille omaksi, maan, joka vuotaa maitoa ja hunajaa. Minä olen Herra, teidän Jumalanne, joka olen erottanut teidät muista kansoista.

25. Teidän tulee erottaa puhtaat eläimet epäpuhtaista ja epäpuhtaat linnut puhtaista, ettei teistä tulisi inhottavia eläinten, lintujen tai minkään maassa liikkuvien pikkueläinten vuoksi. Ne minä olen erottanut, että pitäisitte niitä epäpuhtaina.

26. Teidän tulee siis olla minulle pyhittäytyneitä, sillä minä, Herra, olen pyhä, ja minä olen erottanut teidät muista kansoista olemaan minun omiani.

27. Jos miehessä tai naisessa on vainaja- tai tietäjähenki, hänet on ehdottomasti surmattava. Hänet on kivitettävä; hänen verensä tulkoon hänen itsensä päälle."

 

21. luku

 

Pappien pyhyyttä koskevia säädöksiä

 

1. Herra sanoi Moosekselle: "Sano papeille, Aaronin pojille, etteivät he saa saattaa itseään epäpuhtaaksi kenestäkään kansansa keskuudessa kuolleesta,

2. paitsi lähiomaisistaan: äidistään, isästään, pojastaan, tyttärestään ja veljestään.

3. Pappi saa tulla epäpuhtaaksi myös sisarestaan, jos tämä oli neitsyt ja hänelle läheinen eikä tällä ollut miestä.

4. Jos hän on sukunsa päämies, hän ei saa saattaa itseään epäpuhtaaksi, ettei häpäisisi itseään.

5. Papit eivät saa ajaa päätään kaljuksi, eivät leikata partansa reunaa eivätkä viillellä itseään.

6. Heidän tulee olla Jumalalleen pyhitettyjä eivätkä he saa häpäistä Jumalansa nimeä, sillä he uhraavat Herran tuliuhreja, Jumalansa leipää. Sen tähden heidän on oltava pyhiä.

7. He eivät saa ottaa vaimoksi porttoa tai häväistyä naista. He eivät myöskään saa ottaa vaimoksi miehensä hylkäämää naista, sillä pappi on pyhitetty Jumalalleen.

8. Sinun on pidettävä häntä pyhänä, koska hän uhraa sinun Jumalasi leipää. Hänen tulee olla teille pyhä, sillä minä, Herra, joka pyhitän teidät, olen pyhä.

9. Jos papin tytär häpäisee itsensä haureudella, hän häpäisee isänsä, ja hänet on poltettava.

10. Veljiensä joukosta valittu ylimmäinen pappi ei saa päästää tukkaansa valloilleen eikä reväistä vaatteitaan, koska hänen päähänsä on valutettu voiteluöljy ja hänet on vihitty pukemaan päälleen pyhät vaatteet.

11. Hän ei myöskään saa mennä kenenkään kuolleen luo. Hänen ei ole lupa saattaa itseään epäpuhtaaksi edes isästään tai äidistään.

12. Hän ei saa lähteä pyhäköstä, ettei häpäisisi Jumalansa pyhäkköä, sillä hänen Jumalansa voiteluöljy on kruununa hänen päässään. Minä olen Herra.

13. Hänen tulee ottaa vaimokseen neitsyt.

14. Hän ei saa ottaa leskeä, hylättyä, häväistyä naista tai porttoa, vaan hänen on otettava vaimokseen neitsyt omasta suvustaan,

15. etteivät hänen jälkeläisensä joutuisi häpeään hänen sukunsa keskuudessa, sillä minä olen Herra, joka pyhitän hänet."

16. Herra puhui Moosekselle:

17. "Sano Aaronille: Jos jollakin sinun jälkeläisistäsi tulevien sukupolvien aikana on jokin vamma, hän ei saa tulla uhraamaan Jumalansa leipää.

18. Uhrata ei saa kukaan, jolla on jokin vamma - ei yksikään sokea tai ontuva, silvottu tai epämuodostunut

19. eikä kukaan, jonka jalka tai käsi on vammautunut,

20. ei myöskään kyttyräselkäinen tai surkastunut, silmävikainen tai ihotautinen, rupinen tai kuohittu.

21. Kukaan pappi Aaronin jälkeläinen, jolla on jokin vamma, ei saa mennä uhraamaan Herran tuliuhreja. Hänellä on vamma; hän ei saa mennä uhraamaan Jumalansa leipää.

22. Hän voi kuitenkin syödä Jumalansa leipää, sekä pyhistä pyhintä että pyhää.

23. Hän ei kuitenkaan saa tulla esiripun luo eikä lähestyä alttaria, koska hänellä on vamma, ettei hän häpäisisi minun pyhäkköäni, sillä minä olen Herra, joka pyhitän heidät."

24. Mooses puhui tämän Aaronille, hänen pojilleen ja kaikille israelilaisille.

 

22. luku

 

Lahjojen ja uhrien pyhyys

 

1. Herra puhui Moosekselle:

2. "Sano Aaronille ja hänen pojilleen, että heidän tulee pysyä erossa israelilaisten pyhittämistä lahjoista, koska israelilaiset ovat pyhittäneet ne minulle, etteivät häpäisisi minun pyhää nimeäni. Minä olen Herra.

3. Sano heille: Jokainen jälkeläisenne, missä sukupolvessa tahansa, joka epäpuhtaana lähestyy pyhiä lahjoja, jotka israelilaiset pyhittävät Herralle, on poistettava minun edestäni. Minä olen Herra.

4. Yksikään Aaronin jälkeläinen, joka on spitaalinen tai jolla on vuoto, ei saa syödä pyhistä lahjoista, ennen kuin on puhdistunut. Jos joku koskee johonkin kuolleesta epäpuhtaaksi tulleeseen, tai jos jollakulla on siemenvuoto,

5. tai jos joku koskee pikkueläimeen, mihin tahansa, josta tulee epäpuhtaaksi, tai ihmiseen, josta tulee epäpuhtaaksi, olipa epäpuhtaus millaista tahansa,

6. on se joka koskee johonkin sellaiseen, epäpuhdas iltaan asti, eikä hän saa syödä pyhistä lahjoista, paitsi jos on peseytynyt

vedessä.

7. Mutta kun aurinko on laskenut, hän on puhdas. Sen jälkeen hän voi syödä pyhiä lahjoja, sillä ne ovat hänen ruokaansa.

8. Hän ei saa syödä itsestään kuollutta tai kuoliaaksi raadeltua, ettei hän siten tulisi epäpuhtaaksi. Minä olen Herra.

9. Aaronin jälkeläisten on noudatettava minun määräyksiäni, etteivät syyllistyisi syntiin niitä rikkomalla ja kuolisi, kun häpäisevät niitä. Minä olen Herra, joka pyhitän heidät.

10. Yksikään sivullinen ei saa syödä mitään pyhää. Papin luona asuva tai palkkatyöläinen ei saa syödä mitään pyhää,

11. mutta kun pappi ostaa rahallaan orjan, tämä saa syödä pyhää ruokaa. Samoin hänen kodissaan syntyneet saavat syödä hänen ruokaansa.

12. Jos papin tyttärestä tulee jonkun muun kuin papin vaimo, hän ei saa enää syödä pyhiä anteja.

13. Jos papin tytär jää leskeksi tai joutuu hylätyksi eikä hänellä ole lapsia, ja jos hän palaa takaisin nuoruutensa kotiin isänsä luo, hän saa syödä isänsä ruokaa. Kukaan sivullinen ei saa syödä sitä.

14. Jos joku erehdyksessä syö pyhää ruokaa, hänen on korvattava se papille ja lisäksi viidesosa pyhän lahjan arvosta.

15. Kukaan ei saa häpäistä israelilaisten pyhiä lahjoja, joita nämä antavat Herralle,

16. eikä saattaa heitä syynalaisiksi syömällä pyhiä lahjoja, sillä minä olen Herra, joka pyhitän heidät."

 

Uhrieläimiä koskevia säädöksiä

 

17. Herra puhui Moosekselle:

18. "Sano Aaronille ja hänen pojilleen sekä kaikille israelilaisille näin: Jos kuka hyvänsä Israelin heimoon kuuluva tai Israelissa asuva muukalainen tuo uhrinaan polttouhrin Herralle, millaisen tahansa lupausuhrin tai vapaaehtoisen uhrin he saattavatkin tuoda,

19. sen on oltava virheetön uros naudoista, lampaista tai vuohista, että saisitte Herran suosion.

20. Älkää uhratko mitään sellaista, missä on jotakin vikaa, sillä siitä ei tule teille suosiota.

21. Jos joku tuo Herralle yhteysuhrin naudoista tai lampaista erityislupauksen täyttämiseksi tai vapaaehtoisena uhrina, sen tulee olla virheetön ollakseen kelvollinen. Siinä ei saa olla mitään vikaa.

22. Älkää tuoko Herralle sokeaa, raajarikkoa, silvottua, paiseista, ihotautista tai rupista eläintä, älkääkä asettako sellaista tuliuhriksi Herran alttarille.

23. Vapaaehtoisena uhrina saat uhrata härän tai lampaan, joka on epämuodostunut tai silvottu, mutta lupausuhriksi se ei ole kelvollinen.

24. Älkää uhratko Herralle puristamalla, musertamalla, repimällä tai leikkaamalla kuohittua eläintä. Älkää tehkö maassanne sellaista.

25. Älkää myöskään uhratko mitään sellaisia muukalaiselta hankkimianne uhriksi Jumalallenne[23], sillä niissä on heidän turmelustaan. Ne ovat viallisia, eikä niistä tule Herran suosiota osaksenne."

26. Herra puhui Moosekselle näin:

27. "Kun härkä, lammas tai vuohi on syntynyt, sen tulee olla emänsä luona seitsemän päivää, mutta kahdeksannesta päivästä alkaen se kelpaa tuliuhriksi Herralle.

28. Älkää teurastako samana päivänä nautaa ja sen vasikkaa tai lammasta ja sen karitsaa.

29. Kun uhraatte Herralle kiitosuhrin, uhratkaa se niin, että saatte Hänen suosionsa.

30. Uhri tulee syödä samana päivänä. Älkää jättäkö siitä mitään seuraavaan aamuun. Minä olen Herra.

31. Noudattakaa siis minun lakejani ja toimikaa niiden mukaan. Minä olen Herra.

32. Älkää häpäiskö minun pyhää nimeäni. Minut on pidettävä pyhänä israelilaisten keskellä. Minä olen Herra, teidän pyhittäjänne,

33. joka vein teidät pois Egyptin maasta ollakseni teidän Jumalanne. Minä olen Herra."

 

HERRAN MÄÄRÄÄMÄT JUHLA-AJAT

 

23. luku

 

Sapatti

 

1. Herra sanoi Moosekselle:

2. "Puhu israelilaisille ja sano heille: Nämä ovat Herran juhla-ajat, minun juhla-aikani, joina teidän on kutsuttava kokoon pyhä kokous.

3. Kuusi päivää tulee tehdä työtä, mutta seitsemäntenä päivänä on sapatti, levon päivä, pyhä kokous. Te ette saa tehdä silloin mitään työtä. Se on Herran sapatti kaikkialla, missä asuttekin.

 

Pääsiäinen ja happamattoman leivän juhla

 

4. Nämä ovat Herran juhla-ajat, pyhät kokoukset, jotka teidän on kuulutettava määräaikoinaan:

5. Ensimmäisessä kuussa, kuukauden neljännentoista päivän iltahämärissä, on Herran pääsiäinen.

6. Saman kuun viidentenätoista päivänä on Herran happamattoman leivän juhla. Syökää seitsemän päivää happamatonta leipää.

7. Ensimmäisenä päivänä teillä tulee olla pyhä kokous. Älkää tehkö silloin mitään arkityötä.

8. Uhratkaa Herralle tuliuhri seitsemänä päivänä. Seitsemäntenä päivänä on pyhä kokous. Älkää tehkö silloin mitään arkityötä."

 

Ensilyhteen juhla

 

9. Herra puhui Moosekselle:

10. "Sano israelilaisille näin: Kun te tulette maahan, jonka minä teille annan, ja leikkaatte sen viljaa, viekää papille sadonkorjuunne ensilyhde.

11. Hänen tulee heiluttaa lyhdettä heilutusuhrina Herran edessä, että saisitte Herran suosion. Papin tulee heiluttaa sitä sapatin jälkeisenä päivänä.

12. Sinä päivänä, jona teidän lyhteenne heilutus toimitetaan, uhratkaa Herralle virheetön, vuoden vanha karitsa polttouhrina

13. sekä siihen kuuluvana ruokauhrina kaksi kymmenesosaa eefa-mittaa hienoja vehnäjauhoja öljyyn sekoitettuna tuliuhriksi, miellyttäväksi tuoksuksi Herralle, sekä juomauhrina neljännes hiin-mittaa viiniä.

14. Älkää syökö uutisleipää, paahdettuja jyviä tai tuleentumatonta viljaa ennen sitä päivää, jona tuotte Jumalallenne uhrilahjan. Tämä on teille ikuinen säädös polvesta polveen, missä asuttekin.

 

Elonkorjuujuhla

 

15. Laskekaa siitä sapatin jälkeisestä päivästä, jolloin tuotte heilutusuhrilyhteen, seitsemän täyttä viikkoa,

16. laskekaa viisikymmentä päivää seitsemännen sapatin jälkeiseen päivään asti. Tuokaa sitten Herralle ruokauhri uudesta sadosta.

17. Missä asuttekin, tuokaa ensisadosta heilutusuhrina Herralle kaksi leipää. Ne on leivottava hapantaikinasta, kahdesta kymmenesosasta eefa-mittaa hienoja jauhoja.

18. Tuokaa leivän ohella seitsemän virheetöntä, vuoden vanhaa uroskaritsaa ja nuori härkä sekä kaksi pässiä. Olkoot ne ruoka- ja juomauhreineen polttouhri Herralle, miellyttävästi tuoksuva tuliuhri Herralle.

19. Uhratkaa vuohi syntiuhriksi ja kaksi vuoden vanhaa uroskaritsaa yhteysuhriksi.

20. Papin tulee heiluttaa niitä – kahta karitsaa – ja uutisleipää heilutusuhrina Herran edessä. Ne ovat Herralle pyhitetyt ja kuuluvat papille.

21. Olkoon teillä silloin pyhä kokous; kuuluttakaa se juuri tuona päivänä. Älkää tehkö silloin mitään arkityötä. Tämä on teille ikuinen säädös polvesta polveen kaikissa asuinpaikoissanne.

22. Kun korjaatte maanne satoa, älkää leikatko viljaa pelloltanne reunoja myöten älkääkä poimiko tähkäpäitä leikkuun jälkeen. Jättäkää ne köyhälle ja muukalaiselle. Minä olen Herra, teidän Jumalanne."

 

Pasuunansoiton päivä

 

23. Herra puhui Moosekselle:

24. "Sano israelilaisille näin: Seitsemännen kuun ensimmäinen päivä olkoon teille sapatti, levon päivä, pyhä kokous, josta muistutetaan pasuunan soitolla.

25. Älkää tehkö silloin mitään arkityötä, vaan uhratkaa Herralle tuliuhri."

 

Suuri sovituspäivä

 

26. Herra puhui Moosekselle:

27. "Saman seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä on sovituspäivä. Se on teille pyhä kokous, nöyryyttäkää itsenne paastolla ja uhratkaa Herralle tuliuhri.

28. Tuona päivänä te ette saa tehdä mitään työtä, sillä se on sovituspäivä, jolloin teille toimitetaan sovitus Herran, teidän Jumalanne, edessä.

29. Jokainen, joka ei tuona päivänä nöyryytä itseään, tulee erottaa kansastaan.

30. Minä hävitän kansastaan jokaisen, joka tekee tuona päivänä minkäänlaista työtä.

31. Älkää tehkö silloin mitään työtä. Tämä on teille ikuinen säädös polvesta polveen kaikissa asuinpaikoissanne.

32. Olkoon se teille sapatti, levon päivä; nöyryyttäkää silloin itsenne. Kuukauden yhdeksännen päivän illasta seuraavaa iltaan viettäkää sapatinlepoanne."

 

Lehtimajanjuhla

 

33. Herra puhui Moosekselle:

34. "Sano israelilaisille näin: Saman seitsemännen kuun viidennestätoista päivästä alkaen on Herran lehtimajanjuhla, joka kestää seitsemän päivää.

35. Ensimmäisenä päivänä on pyhä kokous; älkää tehkö silloin mitään arkityötä.

36. Uhratkaa tuliuhri Herralle seitsemänä päivänä. Kahdeksantena päivänä olkoon teillä pyhä kokous. Uhratkaa silloin Herralle tuliuhri. Se on juhlakokous; älkää tehkö silloin mitään arkityötä.

37. Nämä ovat Herran juhla-ajat, jolloin teidän on kuulutettava pyhät kokoukset tuodaksenne Herralle kullekin päivälle säädetyt tuliuhrit, polttouhrit, ruokauhrit, teurasuhrit ja juomauhrit.

38. Lisäksi tulevat Herran sapatit sekä teidän lahjanne, kaikki lupausuhrinne ja kaikki vapaaehtoiset uhrinne, joita te Herralle annatte.

39. Mutta seitsemännen kuun viidennestätoista päivästä alkaen, kun te olette korjanneet maan sadon, viettäkää Herran juhlaa seitsemän päivää. Ensimmäinen päivä on levon päivä, ja myös kahdeksas päivä on levon päivä.

40. Ottakaa ensimmäisenä päivänä kauniiden puiden hedelmiä, palmunoksia ja tuuheiden puiden oksia sekä pajuja purojen varsilta ja iloitkaa seitsemän päivää Herran, teidän Jumalanne, edessä.

41. Viettäkää lehtimajanjuhlaa Herran juhlana seitsemän päivää vuodessa. Tämä on teille ikuinen säädös polvesta polveen. Juhlikaa sitä seitsemännessä kuussa.

42. Asukaa lehtimajoissa seitsemän päivää. Kaikkien Israelissa syntyneiden tulee asua lehtimajoissa,

43. että jälkipolvenne tietäisivät, kuinka minä panin israelilaiset asumaan lehtimajoissa, kun vein heidät pois Egyptin maasta. Minä olen Herra, teidän Jumalanne."

44. Mooses puhui näin Herran juhla-ajoista israelilaisille.

 

24. luku

 

Ilmestysmajan lamput ja näkyleivät

 

1. Herra puhui Moosekselle:

2. "Käske israelilaisten tuoda sinulle puhdasta, survomalla saatua öljypuun öljyä valaisemista varten, niin että lamppu voidaan pitää aina palamassa.

3. Aaronin tulee hoitaa sitä ilmestysmajassa liitonarkun edessä olevan esiripun ulkopuolella, niin että se palaa Herran edessä aina, illasta aamuun asti. Tämä on teille ikuinen säädös polvesta polveen.

4. Hänen tulee asettaa lamput puhtaaseen lampunjalkaan, niin että ne ovat aina Herran edessä.

5. Ota hienoja vehnäjauhoja ja leivo niistä kaksitoista leipää. Kuhunkin leipään tulee käyttää kaksi kymmenesosaa

eefa-mittaa jauhoja.

6. Pane ne kahteen riviin, kuusi kumpaankin riviin, puhtaalle pöydälle Herran eteen.

7. Pane rivien päälle puhdasta suitsuketta leipien muistouhriosaksi, tuliuhriksi Herralle.

8. Aaronin tulee asettaa ne sapatti sapatilta Herran eteen israelilaisten puolesta. Tämä on ikuinen liitto.

9. Leivät kuuluvat Aaronille ja hänen pojilleen, ja heidän tulee syödä ne pyhässä paikassa, sillä ne ovat pyhistä pyhimmät. Ne ovat Aaronin ikuinen osuus Herran tuliuhreista."

 

Rangaistusmääräyksiä

 

10. Erään israelilaisen naisen poika, jonka isä oli egyptiläinen, oli lähtenyt israelilaisten joukossa Egyptistä. Tuo poika ja israelilainen mies riitelivät keskenään leirissä,

11. ja israelilaisen naisen poika pilkkasi Herran nimeä ja kiroili. Silloin hänet tuotiin hänet Mooseksen eteen. Pojan äiti oli daanilaisen Dibrin tytär, nimeltään Selomit.

12. Poika määrättiin vartioitavaksi, kunnes Herran vastaus ilmoitettaisiin kansalle.

13. Sitten Herra sanoi Moosekselle:

14. "Vie kiroilija leirin ulkopuolelle, ja kaikki, jotka kirouksen kuulivat, laskekoot kätensä hänen päänsä päälle. Sitten koko seurakunta kivittäköön hänet.

15. Sano israelilaisille näin: Jokainen, joka kiroaa Jumalaansa, joutuu vastaamaan synnistään.

16. Se, joka pilkkaa Herran nimeä, on ehdottomasti surmattava. Koko seurakunta kivittäköön hänet. Se joka pilkkaa Herran nimeä, olipa kyseessä muukalainen tai maan kansalainen, on surmattava.

17. Jos ihminen surmaa ihmisen, kenet hyvänsä, hänet on ehdottomasti surmattava.

18. Jos joku lyö kuoliaaksi kotieläimen, hänen tulee korvata eläin eläimellä.

19. Jos ihminen tuottaa lähimmäiselleen vamman, hänelle tulee tehdä samoin kuin hän on tehnyt:

20. ruhje ruhjeesta, silmä silmästä, hammas hampaasta. Sellainen vamma, jonka hän on aiheuttanut toiselle, tuotettakoon hänellekin.

21. Sen, joka lyö kuoliaaksi kotieläimen, tulee korvata eläin, mutta se joka surmaa ihmisen, on surmattava.

22. Teillä kaikilla tulee olla sama laki, niin muukalaisella kuin maassa syntyneelläkin, sillä minä olen Herra, teidän Jumalanne."

23. Mooses puhui näin israelilaisille, ja he veivät kiroilijan leirin ulkopuolelle ja kivittivät hänet. Israelilaiset tekivät, niin kuin Herra oli Moosesta käskenyt.

 

25. luku

 

Sapattivuosi ja riemuvuosi

 

1. Herra puhui Moosekselle Siinain vuorella ja sanoi:

2. "Puhu israelilaisille näin: Kun te tulette maahan, jonka minä teille annan, maan on saatava levätä Herran sapatinlepoa.

3. Kylvä peltosi kuutena vuotena, ja kuutena vuotena leikkaa viinitarhasi ja korjaa sen sato,

4. mutta seitsemäntenä vuotena maalla on oltava levon aika, Herran sapatti. Älä kylvä silloin peltoasi äläkä leikkaa viinitarhaasi.

5. Älä korjaa leikatun viljasi jälkikasvua äläkä poimi viinirypäleitä, jotka ovat kasvaneet leikkaamattomissa viiniköynnöksissäsi. Silloin maalla on oltava levon vuosi.

6. Mitä maan levätessään kasvaa, se riittää ruoaksi teille, niin sinulle itsellesi kuin palvelijallesi ja palvelijattarellesi, päiväpalkkalaisellesi ja luonasi väliaikaisesti asuvalle.

7. Kaikki sen sato olkoon ruokana myös karjallesi ja maasi eläimille.

8. Laske seitsemän sapattivuotta – seitsemän kertaa seitsemän vuotta – niin että seitsemän vuosiviikon aika on neljäkymmentäyhdeksän vuotta.

9. Soita sinä vuonna pasuunaa riemullisesti seitsemännessä kuussa, kuukauden kymmenentenä päivänä, sovituspäivänä. Soikoot pasuunat kaikkialla maassanne.

10. Pyhittäkää viideskymmenes vuosi ja julistakaa maassa vapautus kaikille sen asukkaille. Olkoon se vuosi teille riemuvuosi. Jokainen teistä saa silloin palata perintömaalleen ja sukunsa luo.

11. Viideskymmenes vuosi olkoon teille riemuvuosi. Älkää silloin kylväkö, älkää leikatko viljanne jälkikasvua älkääkä poimiko leikkaamattomissa viiniköynnöksissä kasvaneita rypäleitä.

12. On näet riemuvuosi, ja sen tulee olla teille pyhä. Syökää sen vuoden sato pellolta.

13. Riemuvuotena jokainen teistä saa palata perintömaalleen.

14. Jos myytte jotakin lähimmäisellenne tai ostatte häneltä jotakin, älkää tehkö hänelle vääryyttä.

15. Kun ostat jotakin lähimmäiseltäsi, maksa riemuvuoden jälkeisten vuosien luvun mukaan. Satovuosien luvun mukaan hän myyköön sinulle.

16. Mitä useampia vuosia on, sitä suurempi hinta on maksettava, ja mitä vähemmän vuosia on, sitä pienemmän on hinnan oltava, sillä maan satojen määrän hän myy sinulle.

17. Kukaan teistä ei saa tehdä vääryyttä lähimmäiselleen. Pelätkää Jumalaanne, sillä minä olen Herra, teidän Jumalanne.

18. Toimikaa siis lakieni mukaan, noudattakaa säädöksiäni ja tehkää niiden mukaan, niin saatte asua maassa turvallisesti.

19. Silloin maa antamaan satonsa, ja te saatte syödä yllin kyllin ja voitte asua maassa turvallisesti.

20. Te ehkä sanotte: 'Mitä me syömme seitsemäntenä vuotena, kun emme kylvä emmekä korjaa satoamme?'

21. Minä säädän kuudentena vuotena teille siunaukseni, niin että maa tuottaa kolmen vuoden sadon.

22. Kun te kylvätte kahdeksantena vuotena, teillä on vielä vanhaa satoa syötävänä yhdeksänteen vuoteen asti. Siihen asti kun sen vuoden sato on saatu, teillä on vanhaa syötävänä.

23. Maata ei tule myydä ainaiseksi, sillä maa on minun ja te olette muukalaisia ja tilapäisiä asukkaita minun luonani.

24. Antakaa oikeus maan takaisin lunastamiseen koko siinä maassa, jonka saatte omaksenne.

25. Jos veljesi köyhtyy ja myy perintömaataan, hänen lähin sukulunastajansa voi tulla ja lunastaa veljensä myymän maan.

26. Ellei jollakin ole sukulunastajaa mutta hän itse saa hankituksi niin paljon kuin lunastamiseen tarvitaan,

27. hänen tulee laskea, kuinka monta vuotta maa on ollut myytynä, ja maksaa jäljellä olevasta ajasta miehelle, jolle hän sen myi. Sitten hän voi palata perintömaalleen.

28. Mutta ellei hän saa hankituksi niin paljon, että saisi sen takaisin, jää se, mitä hän on myynyt, ostajan haltuun riemuvuoteen asti. Riemuvuotena se kuitenkin vapautuu, ja hän voi palata perintömaalleen.

29. Jos joku myy asuinrakennuksen muurien ympäröimässä kaupungissa, hänellä on oikeus lunastaa se takaisin täyden vuoden kuluessa siitä, kun hän sen myi. Hänen lunastusoikeutensa kestää vuoden.

30. Ellei sitä lunasteta ennen kuin vuosi on kulunut umpeen, talo muurien ympäröimässä kaupungissa jää pysyvästi ostajalle ja hänen jälkipolvilleen. Se ei vapaudu riemuvuotena.

31. Sen sijaan kylissä, joiden ympärillä ei ole muuria, taloja tulee pitää viljeltyyn maahan kuuluvina. Ne ovat lunastettavissa takaisin, ja riemuvuotena ne vapautuvat.

32. Leeviläisten kaupungeissa leeviläisillä on kuitenkin ikuinen lunastusoikeus taloihin, jotka ovat heidän perintöomaisuuttaan.

33. Jos joku ostaa leeviläiseltä talon kaupungissa, joka on leeviläisten perintöomaisuutta, talo vapautuu jälleen riemuvuotena. Israelilaisten keskuudessa olevien leeviläiskaupunkien talot ovat näet leeviläisten omaisuutta.

34. Leeviläisten kaupunkeihin kuuluvaa laidunmaata ei saa myydä, sillä se on heidän ikuista perintöomaisuuttaan.

 
Köyhät ja orjat

 

35. Jos lähelläsi asuva veljesi köyhtyy eikä pysty tulemaan toimeen, sinun on tuettava häntä, samoin muukalaista tai tilapäistä asukasta. Hänen tulee saada elää luonasi.

36. Älä ota häneltä korkoa tai voittoa, vaan pelkää Jumalaasi ja anna veljesi elää luonasi.

37. Älä peri häneltä korkoa lainaamastasi rahasta äläkä ota elintarvikkeistasi voittoa.

38. Minä olen Herra, teidän Jumalanne, joka vein teidät pois Egyptin maasta antaakseni teille Kanaanin maan ja ollakseni teidän Jumalanne.

39. Jos lähelläsi asuva veljesi köyhtyy ja myy itsensä sinulle, älä pane häntä orjantyöhön.

40. Olkoon hän luonasi kuin päiväpalkkalainen tai tilapäinen asukas ja palvelkoon sinua riemuvuoteen asti.

41. Silloin hän ja hänen lapsensa saavat lähteä luotasi vapaina ja palata sukunsa luo ja isiensä perintömaalle,

42. sillä he ovat minun palvelijoitani, jotka minä vein pois Egyptin maasta. Sen tähden heitä ei saa myydä niin kuin orjia.

43. Älä alista heitä julmasti vaan pelkää Jumalaasi.

44. Orjasi ja orjattaresi, jotka hankit itsellesi, sinun tulee ostaa ympärilläsi asuvista kansoista.

45. Samoin voit ostaa orjia luonanne tilapäisesti asuvien muukalaisten ja heidän sukulaistensa lapsista, jotka ovat syntyneet teidän maassanne. Heistä tulee teidän omaisuuttanne.

46. Jättäkää heidät perinnöksi lapsillenne, ainaiseksi perintöomaisuudeksi. Heitä saatte pitää orjinanne. Älkää kuitenkaan alistako julmasti ketään veljistänne, israelilaisista.

47. Jos lähelläsi asuva muukalainen tai tilapäinen asukas vaurastuu, mutta hänen luonaan asuva veljesi köyhtyy niin, että myy itsensä tuolle muukalaiselle tai tilapäiselle asukkaalle tai jollekin muukalaisen suvun jäsenelle,

48. on veljesi itsensä myytyään lunastettavissa. Joku hänen veljistään voi lunastaa hänet.

49. Hänet voi lunastaa myös hänen setänsä tai serkkunsa tai joku hänen lähiomaisensa. Jos hän kuitenkin vaurastuu, hän voi lunastaa itse itsensä.

50. Hänen on laskettava yhdessä ostajansa kanssa, kuinka pitkä aika siitä vuodesta, jolloin hän myi itsensä ostajalleen, on riemuvuoteen, ja hänen myyntihintansa jaettakoon näiden vuosien luvulla. Hänen palvelusaikansa laskettakoon saman arvoiseksi kuin päiväpalkkalaisen.

51. Jos vuosia on vielä monta jäljellä, hänen on maksettava lunastushintanaan niitä vastaava osa siitä summasta, jolla hänet ostettiin.

52. Jos riemuvuoteen on jäljellä vain vähän vuosia, lunastushinta lasketaan ja maksetaan samoin jäljellä olevien vuosien mukaan.

53. Hänen tulee palvella omistajaansa vuoden kerrallaan palkatun työläisen tavoin, mutta älä salli omistajan alistaa häntä julmasti.

54. Jos häntä ei tällä tavoin lunasteta, hän pääsee kuitenkin riemuvuotena vapaaksi yhdessä lastensa kanssa.

55. Israelilaiset ovat näet palvelijoitani - minun palvelijoitani, jotka minä vein pois Egyptin maasta. Minä olen Herra, teidän Jumalanne."

 

KUULIAISUUDEN SIUNAUS JA TOTTELEMATTOMUUDEN KIROUS

 

26. luku

 

Kuuliaisuuden siunaus

 

1. "Älkää tehkö itsellenne epäjumalia älkääkä pystyttäkö itsellenne jumalankuvia tai patsaita. Älkää myöskään asettako maahanne kivikuvia palvottaviksenne, sillä minä olen Herra, teidän Jumalanne.

2. Pitäkää minun sapattini ja pelätkää minun pyhäkköäni. Minä olen Herra.

3. Jos te vaellatte minun lakieni mukaan, noudatatte minun käskyjäni ja toimitte niiden mukaan,

4. minä annan teille sateen ajallaan, maa antaa satonsa ja kedon puut antavat hedelmänsä.

5. Silloin puiminen kestää teillä viininkorjuuseen asti, ja viininkorjuu kestää kylvöön asti. Silloin teillä on kyllin leipää syödäksenne, ja te saatte asua turvallisesti maassanne.

6. Minä annan maahan rauhan, ja te saatte levätä kenenkään pelottamatta. Minä hävitän pahat pedot teidän maastanne, eikä miekka kulje teidän maanne halki.

7. Te ajatte vihollisianne takaa, ja he kaatuvat miekkaan teidän edessänne.

8. Viisi teistä ajaa pakoon sata, sata teistä ajaa pakoon kymmenentuhatta, ja teidän vihollisenne kaatuvat miekkaan teidän

edessänne.

9. Minä käännyn teidän puoleenne ja teen teidät hedelmällisiksi. Minä lisään teidän määräänne ja pidän voimassa teidän kanssanne tekemäni liiton.

10. Teille riittää syötäväksi vanhaa, varastoitua viljaa, ja te viette vanhaa pois uuden tieltä.

11. Minä annan telttamajani olla teidän keskellänne enkä inhoa teitä.

12. Minä vaellan teidän keskellänne ja olen teidän Jumalanne, ja te olette minun kansani.

13. Minä olen Herra, teidän Jumalanne. Minä vein teidät pois Egyptin maasta, jossa te olitte orjina. Minä rikoin teidän ikeenne ja saatoin teidät kulkemaan pää pystyssä.

 

Tottelemattomuuden kirous

 

14. Mutta jos te ette ole minulle kuuliaisia ettekä tee kaikkien näiden käskyjen mukaan,

15. jos hylkäätte lakini ja inhoatte säädöksiäni, niin ettette toimi kaikkien käskyjeni mukaan vaan rikotte minun liittoni,

16. minä teen teille näin: minä rankaisen teitä kauhulla, hivutustaudilla ja kuumeella, jotka sammuttavat silmät ja näännyttävät sielun. Silloin te kylvätte siemenenne turhaan, sillä teidän vihollisenne syövät satonne.

17. Minä käännyn teitä vastaan[24], ja te kärsitte tappion vihollistenne edessä. Vihamiehenne alistavat teidät, ja te pakenette, vaikka kukaan ei aja teitä takaa.

18. Jos te näistäkään huolimatta ette ole minulle kuuliaisia, minä kuritan teitä vielä seitsenkertaisesti syntienne tähden.

19. Minä murran teidän ylpeän voimanne tekemällä taivaanne kuin raudaksi ja maanne vasken kaltaiseksi.

20. Teidän voimanne kuluvat hukkaan, maanne ei anna satoaan, eivätkä maan puut anna hedelmäänsä.

21. Jos te yhä vastustatte minua ettekä tahdo olla minulle kuuliaisia, minä lyön teitä vielä seitsemästi syntienne mukaan.

22. Minä lähetän keskuuteenne villipetoja, ja ne vievät teidän lapsenne, hävittävät karjanne ja tekevät teidät niin vähälukuisiksi, että tienne autioituvat.

23. Jos minä en tälläkään kurituksella saa teitä ojentumaan vaan te vastustatte minua,

24. niin minäkin vastustan teitä ja lyön teitä seitsemästi syntienne tähden.

25. Minä lähetän teidän kimppuunne miekan, joka kostaa liiton rikkomisen. Kun te kokoonnutte kaupunkeihinne, minä lähetän teidän keskuuteenne ruton ja te joudutte vihollisen valtaan.

26. Kun minä murran teiltä leipävartaan, yksi uuni riittää kymmenelle naiselle teidän leipänne paistamiseen. He jakavat teille leipänne vaa'alla punniten, ja syötyänne te ette tule kylläisiksi.

27. Jos te ette tästäkään huolimatta ole minulle kuuliaisia vaan yhä vastustatte minua,

28. niin minäkin vastustan teitä kiivaasti ja kuritan teitä vielä seitsemästi syntienne tähden.

29. Te joudutte syömään poikienne ja tyttärienne lihaa.

30. Minä hävitän teidän uhrikukkulanne, kaadan auringonpatsaanne, panen teidän raatonne teidän epäjumalienne raatojen päälle ja inhoan teitä.

31. Minä raunioitan teidän kaupunkinne ja hävitän teidän pyhäkkönne enkä ota vastaan teidän uhrienne miellyttävää tuoksua.

32. Minä teen maan niin autioksi, että siinä asuvat vihollisenne tyrmistyvät.

33. Teidät minä hajotan kansojen sekaan ja lähetän jälkeenne paljastetun miekan. Teidän maanne autioituu ja kaupunkinne raunioituvat.

34. Silloin maa nauttii sapateistaan. Niin kauan kuin se on autiona ja te olette vihollistenne maassa, maa saa levätä ja nauttia sapateistaan.

35. Niin kauan kuin se on autiona, se saa viettää lepoa, jota se ei saanut niinä sapattivuosina, kun te asuitte siinä.

36. Niille teistä, jotka ovat jäljellä vihollistensa maassa, minä annan pelokkaan sydämen. He pakenevat lentävän lehden kahinaa kuin he pakenisivat miekkaa ja kaatuvat, vaikka kukaan ei aja heitä takaa.

37. He kompastuvat toisiinsa kuin miekan uhatessa, vaikka ei kukaan aja heitä takaa. Te ette voi pitää puolianne vihollisianne vastaan

38. vaan häviätte kansojen sekaan, ja vihollistenne maa syö teidät.

39. Ne teistä, jotka ovat jääneet jäljelle, riutuvat teidän vihollistenne maassa pahuutensa tähden; he riutuvat myös isiensä pahojen tekojen tähden.

40. Silloin he tunnustavat pahuutensa ja isiensä pahuuden, sen että ovat olleet uskottomia minulle ja vastustaneet minua.

41. Minäkin vastustan heitä ja vien heidät vihollistensa maahan. Vasta sitten heidän ympärileikkaamaton sydämensä nöyrtyy, ja silloin he myöntävät syyllisyytensä.

42. Silloin minä muistan Jaakobin kanssa tekemäni liiton. Minä muistan myös Iisakin ja Abrahamin kanssa tekemäni liittoani, ja minä muistan myös maata.

43. Mutta tulkoon maa ensin tyhjäksi heistä ja saakoon nauttia sapateistaan, kun he eivät ole siellä. Heidän on myönnettävä syyllisyytensä juuri sen tähden, että ovat hylänneet minun säädökseni ja inhonneet minun lakejani.

44. Mutta vaikka he ovat vihollistensa maassa, minä en hylkää heitä enkä inhoa heitä. Minä en tee heistä loppua enkä riko heidän kanssaan tekemääni liittoa, sillä minä olen Herra, heidän Jumalansa.

45. Minä muistan heidän hyväkseen isien kanssa tekemäni liiton, isien, jotka minä vein pois Egyptin maasta kansojen nähden ollakseni heidän Jumalansa. Minä olen Herra."

46. Nämä ovat ne lait, säädökset ja opetukset, jotka Herra Mooseksen kautta asetti itsensä ja israelilaisten välille Siinain vuorella.

 

27. luku

 

Lupauksia koskevia lakeja

 

1. Herra sanoi Moosekselle:

2. "Puhu israelilaisille näin: Jos joku tekee erityisen lupauksen, sinun on arvioitava Herralle luvatun ihmisen arvo.

3. Iältään kahdenkymmenen ja kuudenkymmenen vuoden välillä oleva mies tulee arvioida viidenkymmenen hopeasekelin arvoiseksi, pyhäkkösekelin painon mukaan.

4. Jos kyseessä on nainen, arvioi hänet kolmenkymmenen sekelin arvoiseksi.

5. Jos ikää on viidestä kahteenkymmeneen vuotta, arvioi mies kahdenkymmenen sekelin ja nainen kymmenen sekelin arvoiseksi.

6. Jos ikää on kuukaudesta viiteen vuotta, arvioi poikalapsi viiden hopeasekelin ja tyttölapsi kolmen hopeasekelin arvoiseksi.

7. Jos ikää kuusikymmentä vuotta tai enemmän, arvioi mies viidentoista sekelin ja nainen kymmenen sekelin arvoiseksi.

8. Jos lupauksen tekijä on liian köyhä maksamaan arvioimasi summan, hänet tulee viedä papin eteen, ja pappi arvioikoon hänet. Papin tulee arvioida lupauksen tekijän varallisuus.

9. Jos kyseessä on eläin, joka voidaan uhrata Herralle, on kaikki, mikä siitä annetaan Herralle, pyhää.

10. Eläintä ei saa vaihtaa, ei hyvää huonoon eikä huonoa hyvään. Jos joku kaikesta huolimatta vaihtaa eläimen toiseen, ovat sekä se että sen tilalle vaihdettu pyhiä.

11. Jos kyseessä on mikä tahansa epäpuhtaista eläimistä, joista ei tuoda uhreja Herralle, eläin pitää viedä papin eteen.

12. Papin on arvioitava, onko se hyvä vai huono. Sinun tulee pitää eläintä sen arvoisena kuin pappi määrää.

13. Jos eläin halutaan lunastaa takaisin, siitä tulee maksaa viidesosa sen arvon lisäksi, mitä olet arvioinut.

14. Jos joku pyhittää talonsa pyhäksi lahjaksi Herralle, papin tulee arvioida, onko se hyvä vai huono. Taloa tulee pitää sen arvoisena kuin pappi määrää.

15. Jos talonsa pyhittänyt tahtoo lunastaa sen takaisin, hänen tulee maksaa viidesosa sen lisäksi, mitä olet sen hinnaksi arvioinut. Silloin talosta tulee jälleen hänen omansa.

16. Jos joku pyhittää Herralle osan omistamastaan maasta, arvioi se sen mukaan, kuinka paljon kylvösiementä siihen kuluu. Hoomer-mitta ohria vastatkoon viittäkymmentä hopeasekeliä.

17. Jos hän pyhittää peltonsa riemuvuodesta alkaen, jääköön tämä arviosi voimaan.

18. Jos hän pyhittää peltonsa riemuvuoden jälkeen, papin tulee arvioida hänelle sen hinta niiden vuosien luvun mukaan, jotka ovat jäljellä seuraavaan riemuvuoteen. Jo kuluneet vuodet vähennetään arvioimastasi hinnasta.

19. Jos pellon pyhittänyt tahtoo lunastaa sen takaisin, hänen tulee maksaa siitä arvioimasi hinnan lisäksi viidesosa. Silloin pelto palautuu hänelle.

20. Ellei hän kuitenkaan lunasta peltoa vaan myy sen toiselle, se ei ole enää lunastettavissa.

21. Kun pelto sitten riemuvuotena vapautuu, se tulee pyhitetyksi Herralle niin kuin vihitty pelto, ja siitä tulee papin omaisuutta.

22. Jos joku pyhittää Herralle pellon, joka ei ole hänen perintömaataan vaan jonka hän on ostanut,

23. papin tulee arvioida hänelle sen hinta riemuvuoteen asti, ja hänen tulee silloin maksaa arvioitu hinta. Se on pyhitetty Herralle.

24. Riemuvuotena pelto palautuu sille, jolta se on ostettu ja jonka perintömaata se on.

25. Kaiken arviointisi pohjana tulee olla pyhäkkösekelin paino. Sekelissä tulee olla kaksikymmentä geeraa.

26. Karjan esikoista, joka ensiksi syntyneenä kuuluu jo Herralle, älköön kukaan pyhittäkö. Se on Herran oma, olkoonpa sitten härkä tai lammas.

27. Jos kyseessä on epäpuhdas eläin, siitä tulee lunastettaessa maksaa viidesosa arvioimasi hinnan lisäksi. Jos sitä ei lunasteta, se tulee myydä arvioimastasi hinnasta.

28. Mutta mitään vihittyä, minkä joku on vihkinyt Herralle, mistä tahansa omistamastaan, olkoonpa kyseessä ihminen, eläin tai maaomaisuus, ei saa myydä eikä lunastaa. Kaikki vihitty on Herran omaa, pyhistä pyhintä.

29. Yksikään tuhon omaksi vihitty ihminen, ei ole lunastettavissa. Hänet on ehdottomasti surmattava.

30. Kaikki maan kymmenykset, sekä pellon viljasta että puiden hedelmistä, kuuluvat Herralle. Ne ovat Herralle pyhitetyt.

31. Jos joku kaikesta huolimatta lunastaa takaisin kymmenyksiään, hänen tulee maksaa viidesosa niiden arvon lisäksi.

32. Kaikki kymmenykset nautakarjasta ja pikkukarjasta - joka kymmenes eläin, joka kulkee paimenen sauvan ali - ovat Herralle pyhitetyt.

33. Ei pidä tutkia, onko eläin hyvä vai huono, eikä sitä saa vaihtaa. Jos joku kaikesta huolimatta vaihtaa sen, ovat sekä se että sen tilalle vaihdettu pyhiä, eikä niitä voi lunastaa."

34. Nämä ovat ne käskyt, jotka Herra Siinain vuorella antoi Moosekselle israelilaisia varten.

 [1] 2:4 Kirj: öljyyn sekoitettuja.

[2] 2:5 Kirj: öljyyn sekoitettu.

[3] 7:35 Kirj: voitelu.

[4] 8:8 Kirj: valot ja täydellisyydet. Esineet liittyivät mm. oikeudenkäyttöön, mutta niistä ei ole tarkempaa tietoa.

[5] 11:43 Kirj: sieluanne.

[6] 11:44 Kirj: sieluanne.

[7] 13:21 Kirj: heikentynyt.

[8] 13:26 Kirj: heikentynyt.

[9] 15:2 Kirj: lihastaan.

[10] 15:19 Kirj: hänen vuotonsa on hänen lihassaan.

[11] 15:28 Kirj: kun nainen puhdistuu vuodostaan.

[12] 16:8 Hepr. `az´azel, tulee sanoista `ez , ’vuohipukki’, ´azal, ’mennä pois’.

[13] 16:13Kirj: todistuksen päällä. 

[14] 16:29 Kirj: nöyryyttää, ahdistaa tai kiduttaa sieluanne.

[15] 17:7 Vuohipukin hahmossa palvottu epäjumala.

[16] 17:14 Kirj: lihan.

[17] 18:21 Molok oli epäjumala.

[18] 19:16 Kirj: älä seiso lähimmäisesi veren päällä.

[19] 19:23 Kirj: ympärileikkaamattomiksi.

[20] 19:27 Hepr. naaqaf, ’ympäröidä’. Kirj: älkää ympäröikö päänne reunaa.

[21] 20:17 Kirj: ottaa sisarensa.

[22] 20:21 Kirj: ottaa.

[23] 22:25 Kirj: Jumalanne leiväksi.

[24] 26:17 Kirj: asetan kasvoni vastaan.